eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságának két külső tagja

Hétfőn távozott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottság két külső tagja, egyikük azzal indokolta a lépést, hogy a botrányok sújtotta Svéd Akadémia reformjai túl lassan folynak.

A 233 éves akadémia számos intézkedést kényszerült hozni, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták.

A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését.

Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat adtak a bizottsághoz.

"Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében" - írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Leandoer hozzátette, hogy döntésének nincs köze Peter Handke osztrák író idei Nobel-díjához, amiért az Akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is.

A Svéd Akadémia közleményében megerősítette, hogy Leandoer mellett Gun-Britt Sundstrom is kilépett a testületből, melyet hétfőig négy belső és öt külső tag alkotott.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×