eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Perth, 2014. szeptember 13.John McCutcheon, a skót királyi ezred volt katonája az igen szavazatok mellett kampányol a skóciai Perthben 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Nicola Sturgeon: Skócia megpróbálna újból belépni az EU-ba

A skót miniszterelnök szerint ha Skócia függetlenné válik, megpróbál önálló tagországként újból belépni az Európai Unióba. Boris Johnson azonban ellenáll a függetlenségi szavazásról szóló skót nyomásnak.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC televízió hétfő esti választási interjúműsorában kijelentette: támogatná, hogy az Egyesült Királyságban ismét népszavazást tartsanak az EU-tagságról, de nincs garancia arra, hogy ez megoldaná Skócia problémáját, hiszen nem lehet kizárni, hogy pontosan ugyanolyan eredmény születik, mint 2016-ban.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt,

és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről.

A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az EU-ból.

A hétfő esti BBC-műsorban Nicola Sturgeon kijelentette: ha az Egyesült Királyság a Boris Johnson vezette konzervatív párti brit kormány akaratának megfelelően valóban kilép az EU-ból, és "viszi magával" Skóciát is, akkor Skócia megkeresné az Európai Unióba visszavezető utat.

Arra a kérdésre, hogy ha Skóciának a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után sikerülne kivívnia függetlenségét, mennyi idő alatt léphetne vissza önálló országként az EU-ba, Nicola Sturgeon azt mondta: nem szeretne pontos menetrendet felvázolni, de a különböző EU-tényezőkkel tartott eddigi tárgyalásaiból azt a következtetést vonta le, hogy ez "viszonylag gyorsan" megtörténhet.

A skót miniszterelnök szerint nem elengedhetetlen feltétele a visszalépésnek az EU-ba, hogy Skóciának önálló fizetőeszköze legyen az újbóli csatlakozás pillanatában.

Az SNP-kormány álláspontja az, hogy Skócia a függetlenség elnyerése utáni első években még a brit fontot használná valutaként, de ezt a tervet komoly bírálatok érik. Az ellenérvek között szerepel, hogy a font további használatával Skócia egy másik ország monetáris politikájának vetné alá magát, és egy olyan ország valutájával próbálna belépni az Európai Unióba, amely éppen kilépett az EU-ból.

Nicola Sturgeon azonban a hétfő esti BBC-műsorban kijelentette: a függetlenné válás után Skócia létrehozná saját jegybankját és az ehhez szükséges infrastruktúrát, és ez is része lenne az EU-val folytatandó csatlakozási tárgyalásoknak. Az viszont nem felel meg a valóságnak, hogy Skóciának meg kell teremtenie saját független fizetőeszközét, mielőtt önállóan belépne az Európai Unióba - tette hozzá.

  • Nicola Sturgeon meghirdetett célja az, hogy a skót választók már jövőre újabb népszavazáson dönthessenek Skócia függetlenné válásáról.
  • Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök azonban több ízben egyértelműen jelezte, hogy ha ismét ő alakíthat kormányt a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választások után, nem fogja engedélyezni az újabb skót függetlenségi referendumot.

A skóciai népszavazást - legalábbis rövid távon - Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is ellenzi, és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője sem támogatja.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×