eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Twitter / Frontex

Elfogadták a Frontexre vonatkozó új szabályozást

Az EU bővíti az Európai Határ- és Parti Őrség létszámát és felhatalmazását.

Az Európai Unió a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos intézkedései részeként új rendeletet fogadott el az Európai Határ- és Parti Őrségről (Frontex), amely szerint az uniós szolgálat nagyobb személyi állománnyal és több műszaki eszközzel fog rendelkezni - közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

A tájékoztatás szerint szélesebb körű lesz a Frontex felhatalmazása annak érdekében, hogy támogatni tudja különösen a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket.

Az új rendelet az Európai Határ- és Parti Őrség keretébe helyezi az európai határőrizeti rendszert (EUROSUR), hogy javuljon annak működése.

Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere kijelentette, a külső határok megfelelő igazgatása elengedhetetlen a schengeni térség teljes körű működőképességének fenntartásához, valamint a migráció eredményes és humánus kezeléséhez. Az új szabályok lehetővé fogják tenni, hogy a Frontex nagyobb szerepet vállaljon a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységek támogatásában.

A rendelet szerint a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. Ez a fokozatosan fejlődő alakulat 2027-re tízezer fős műveleti személyzetből fog állni. Az alakulatot egyrészt a Frontex, másrészt a tagállamok műveleti személyzetének tagjai fogják alkotni hosszú távú kirendelések, illetve rövid távú bevetések keretében. Ezenkívül 2024 végéig része lesz egy gyorsreagálású állomány is.

A Frontex technikai és műveleti segítséget fog nyújtani a tagállamoknak a visszaküldési műveletek során. Az ügynökség valamely tagállam kérésére vagy saját kezdeményezésre, az adott tagállammal egyetértésben nyújt majd támogatást. Ez a támogatás a visszaküldés valamennyi területére kiterjed majd, a visszaküldést előkészítő tevékenységektől a visszaküldést és a megérkezést követően végzett tevékenységekig - közölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×