INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

egyesült államok

pentagon

űrrepülőgép

Cape Canaveral, 2017. május 8.Az amerikai védelmi minisztérium által 2017. május 8-án közreadott kép a légierő pilóta nélküli, X-37b típusú kísérleti űrrepülőgépéről az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA Kennedy Űrközpontjában, a floridai Cape Canaveralban május 7-én, miután az visszatért a Földre egy közel kétéves, titkos küldetés végén. (MTI/EPA/Amerikai védelmi minisztérium)

Két évig tartó út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

Infostart / MTI

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe - jelentette be a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vasárnap.

A minisztérium közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után.

Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta "keverékeként" írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős - újonnan kinevezett - államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: "az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja". Hozzáfűzte: "minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben".

"Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem" - ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében.

Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

Nyitókép: -
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018