eur:
384.3
usd:
353.67
bux:
68971.11
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Cape Canaveral, 2020. május 30.Douglas Hurley (b) és Robert Behnken amerikai űrhajósok a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásához indulnak 2020. május 30-án, mielőtt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóján megkezdik utazásukat a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. Csaknem tíz év múltán most először szállít amerikai űrhajó amerikai asztronautákat a világűrbe, és ehhez a NASA először veszi igénybe egy magánvállalat űrjárművét.
Nyitókép: MTI/AP/John Raoux

Trump: soha nem látott fejlettségű fegyvereket telepítünk az űrbe

Az amerikai elnök a magánszektor teljesítményének elismerése mellett megerősítette az űrfegyverkezési verseny újraindításával kapcsolatos terveit is a szombati sikeres SpaceX kilövés apropóján.

"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben" - jelentette ki Donald Trump, az MTI szerint a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával. Az amerikai elnök méltatta a kockázatvállalásra hajlamos embereket, akik szerinte felépítették a modern világot és közéjük sorolta Elon Muskot is. Közölte azt is, hogy a kreatív magánszektorral történő együttműködés lesz az amerikai űrkutatás és űrhajózás jövője.

Emellett megerősítette a Mars expedícióval és az 5 éven belül tervezett Holdra-szállással kapcsolatos amerikai törekvéseket. Hozzátéve, hogy a Holdra indítandó űrhajón egy női asztronauta is helyet kap majd.

Trump kijelentette azt is, hogy

országa a világűrbe soha nem látott fejlettségű fegyverrendszereket telepít majd, amelyek tervezése már folyamatban van.

Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok visszanyerte a világban betöltött vezető szerepét és tekintélyét. "Semmilyen területen nem leszünk másodikak" - jelentette ki, hozzátéve, hogy

kormányzata teljesen újraépíti az ország haderejét, ennek keretében pedig űrhaderőt hoz létre.

Az ünnepségen Trump mellett jelen volt Elon Musk is, akinek egyébként a sikeres szombati felbocsátás előtti napon indításkor felrobbant az egyik, a tervezett Mars expedícióhoz szánt kísérleti rakétája egy dél-texasi telepen. A detonációban senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Hatalmas lakhatási támogatás jöhet a Balaton körül

Hatalmas lakhatási támogatás jöhet a Balaton körül

Év elején írtunk az ötletről, miszerint szolgálati lakásokat alakítanának ki a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) területén, hogy megfelelő lakhatási lehetőségeket biztosítsanak a régióban dolgozó állami, önkormányzati és közösségi szolgáltatásokat nyújtó munkaerő számára. Az előterjesztésről és a támogatást célzó fejlesztési forrás felhasználásáról most a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén tárgyaltak - írta meg a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×