eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Cape Canaveral, 2020. május 30.Douglas Hurley (b) és Robert Behnken amerikai űrhajósok a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásához indulnak 2020. május 30-án, mielőtt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóján megkezdik utazásukat a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. Csaknem tíz év múltán most először szállít amerikai űrhajó amerikai asztronautákat a világűrbe, és ehhez a NASA először veszi igénybe egy magánvállalat űrjárművét.
Nyitókép: MTI/AP/John Raoux

Trump: soha nem látott fejlettségű fegyvereket telepítünk az űrbe

Az amerikai elnök a magánszektor teljesítményének elismerése mellett megerősítette az űrfegyverkezési verseny újraindításával kapcsolatos terveit is a szombati sikeres SpaceX kilövés apropóján.

"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben" - jelentette ki Donald Trump, az MTI szerint a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával. Az amerikai elnök méltatta a kockázatvállalásra hajlamos embereket, akik szerinte felépítették a modern világot és közéjük sorolta Elon Muskot is. Közölte azt is, hogy a kreatív magánszektorral történő együttműködés lesz az amerikai űrkutatás és űrhajózás jövője.

Emellett megerősítette a Mars expedícióval és az 5 éven belül tervezett Holdra-szállással kapcsolatos amerikai törekvéseket. Hozzátéve, hogy a Holdra indítandó űrhajón egy női asztronauta is helyet kap majd.

Trump kijelentette azt is, hogy

országa a világűrbe soha nem látott fejlettségű fegyverrendszereket telepít majd, amelyek tervezése már folyamatban van.

Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok visszanyerte a világban betöltött vezető szerepét és tekintélyét. "Semmilyen területen nem leszünk másodikak" - jelentette ki, hozzátéve, hogy

kormányzata teljesen újraépíti az ország haderejét, ennek keretében pedig űrhaderőt hoz létre.

Az ünnepségen Trump mellett jelen volt Elon Musk is, akinek egyébként a sikeres szombati felbocsátás előtti napon indításkor felrobbant az egyik, a tervezett Mars expedícióhoz szánt kísérleti rakétája egy dél-texasi telepen. A detonációban senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×