INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

brexit

michel barnier

nagy-britannia

európai unió

A brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenzők tüntetnek a kilépési folyamat azonnali leállítását követelve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2019. október 9-én. Nagy-Britannia kilépésének jelenleg érvényes határnapja október 31.

Brexit: áttörés még nincs, csak optimista nyilatkozatok

Infostart / MTI

Szerda reggel is folytatódtak a tárgyalások a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről - közölték brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy kedden több mint 15 órán keresztül zajlottak az egyeztetések, a delegációk késő éjszaka álltak fel a tárgyalóasztaltól, és bár történt előrelépés, egyelőre nincs áttörés.

A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, ott ugyanis a bennmaradó tagországok vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről.

Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója szerda délután tájékoztatni fogja a bennmaradó tagországok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

Később Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos közölte, Barnier a brüsszeli testület tagjainak szerda délelőtti ülésén arra figyelmeztetett, hogy

"több jelentős ügy" vár még megoldásra, hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg is folynak a technikai szintű, konstruktív megbeszélések.

Brit sajtóhírek szerint a londoni kormány bizonyos új engedményeket tett a politikai bénultság fő okának számító ír-északír kérdésre vonatkozóan.

Sokan könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor a brit kilépés tervezett október 31-i határidejéig újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018