INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

brexit

michel barnier

nagy-britannia

heiko maas

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.

Barnier: a brit térfélen pattog a labda

Infostart / MTI

Elégedetlen a brit európai uniós tagság megszüntetéséről zajló tárgyalások EU-s vezetője a kiválási szerződés módosítására tett új brit javaslatokkal, Michel Barnier erről Berlinben beszélt.

A francia politikus Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy London új javaslata nem nyújt kellő alapot a megállapodáshoz arról, hogy miként kerüljék el a fizikai ellenőrzést a brexit utáni egyetlen szárazföldi vámhatáron, az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határon.

Mint mondta, nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi brit felfogás alapján miként lehetne "jogilag működőképes" megoldást találni, amely megfelel a kérdésről a kiválási szerződésben rögzített úgynevezett tartalékmegoldás (backstop) valamennyi céljának.

Az EU továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de "a brit térfélen pattog a labda",

Londonnak kell megoldást találni a backstop körüli gondokra - mondta az Európai Bizottság főtárgyalója.

Hasonlóan fogalmazott Heiko Maas is, a német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az új brit javaslatokból nem bontakozik ki jogilag kifogástalan és a gyakorlatban megvalósítható megoldás.

A brit kormány múlt héten nyújtott be írásbeli javaslatokat az EU és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására. London szerint a javaslatok esélyt kínálnak egy olyan új megállapodásra a Brexit feltételrendszeréről, amelyben nem szerepel a backstop.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az EU egységes belső piacának és vámuniójának integritása miatt szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London mereven elveti a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván, arra hivatkozva, hogy az EU a backstop révén a Brexit után is ellenőrzést gyakorolhat az Egyesült Királyság felett.

Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018