eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Munkások bedeszkázzák a Santa Maria del Mar katolikus templom ablakait a floridai Flagler Beach településen 2019. augusztus 30-án. Ron DeSantis floridai kormányzó Florida egészére rendkívüli állapotot hirdetett ki a közelgő Dorian hurrikán miatt. Az előrejelzések szerint a Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot 210-230 kilométeres óránkénti sebességgel szeptember első napjaiban Floridában.
Nyitókép: MTI/AP/John Raoux

Sok helyen kötelező evakuálást rendeltek el a közelgő Dorian miatt

Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő hurrikán. Aki marad, az életével játszik - az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet a Dorian. Bár csak vasárnap-hétfőn érkezik, néhol már most áradások vannak.

A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet. Donald Trump elnök a péntek délutáni Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott:

"egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben)".

A Bahamákon egyébként pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik.

"Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget"

- fogalmazott.

A Dorian hurrikán által okozott szél iránya és erőssége (forrás: NOAA)
A Dorian hurrikán által okozott szél iránya és erőssége (forrás: NOAA)
A Dorian hurrikán által okozott esőzés kiterjedése és erőssége (forrás: NOAA)
A Dorian hurrikán által okozott esőzés kiterjedése és erőssége (forrás: NOAA)

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.

Donald Trump péntek este újságírókkal közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát - amelyet az amerikai sajtóban téli Fehér Házként is emlegetnek - pénteken lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból.

Esőzések, áradások, áramkimaradások várhatók

A floridai Key Westen és környékén - az állam legdélibb területein - pénteken felszólították a turistákat, hogy - bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de - azonnal hagyják el a vidéket.

DeSantis kormányzó péntek esti sajtókonferenciáján közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások.

A politikus elmondta: 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.

A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat. Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el.

Atlanti-óceán, 2019. augusztus 30.
Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) GOES-16-os műholdja által készített felvétel a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. augusztus 30-án. Ron DeSantis floridai kormányzó Florida egészére rendkívüli állapotot hirdetett ki a közelgő Dorian hurrikán miatt. Az előrejelzések szerint a Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot 210-230 kilométeres óránkénti sebességgel szeptember első napjaiban Floridában.
MTI/AP/NOAA
Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) GOES-16-os műholdja által készített felvétel a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. augusztus 30-án. Ron DeSantis floridai kormányzó Florida egészére rendkívüli állapotot hirdetett ki a közelgő Dorian hurrikán miatt. Az előrejelzések szerint a Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot 210-230 kilométeres óránkénti sebességgel szeptember első napjaiban Floridában. MTI/AP/NOAA

A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo péntek este bejelentette: 26 fős mentőcsapatot küld a floridaiak megsegítésére. "Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és mindent megteszünk, hogy segítsünk ezekben a nehéz időkben" - fogalmazott közleményében a kormányzó. New York városa is "besegít": Bill de Blasio polgármester azt közölte, hogy a város tűzoltókat és segélymunkásokat küld a déli államba.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×