eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Világűr, 2018. szeptember 13.A NASA által közzétett, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás kamerájával készített kép a Florence hurrikánról, amely Észak- és Dél-Karolina partjai felé közeledik 2018. szeptember 12-én. Az érintett államokban szükségállapotot hirdetett ki az amerikai elnök a hurrikán miatt. (MTI/EPA/NASA)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Ezért nem lesz Magyarországon soha hurrikán

350-nel is tépett a szél a Dorian hurrikán nyomában, ezért több déli USA-tagállamban rendkívüli állapotot hirdettek ki. Hogy alakul ki egy hurrikán, miért, merre és hogyan mozog?

A trópusi vihart a karibi térségben hurrikánnak hívják, a Csendes-óceánin tájfunnak, az Indiai-óceánon pedig ciklonnak - mondta az InfoRádióban Szabó Bea, az Időkép meteorológusa.

"Létrejöttükhöz bizonyos feltételek szükségesek, amelyek csak a trópusokon állnak rendelkezésre.

Ezek a tengerfelszín magas hőmérséklete, minimum 26-27 fok, magas páratartalom, illetve a trópusok 10. és 20 szélességi köre között létrejövő passzátszél, ami ezt a zivatarrendszert, mely a magas tengerfelszínből nyeri energiáját, beforgatja. A forgáshoz még szükséges a Föld forgásából származó eltérítő erő, a Coriolis-erő. Ezek mind összeadódva a trópusokon létre tudják hozni ezeket a félelmetes viharokat."

A pusztítás várható mértéke a hurrikán várható mozgási irányától és forgási sebességétől függ - tette hozzá.

"A hurrikánok sebessége a hozzájuk kapcsolódó energiautánpótlástól függ. Tehát ha nagyon meleg tengerfelszínről beszélünk, erősebb lesz a hurrikán is, nagyobb szélsebességgel. Ha pedig sokáig tud a meleg tengerfelszín fölött tartózkodni, akkor több energiát nyer."

A hurrikánok útvonala kelet-nyugati irányú, ez a Coriolis-erő miatt van, a szárazföld - vagy hidegebb víz - fölé érkezve aztán veszítenek energiájukból, és északabbi irányba mennek.

A hurrikánoknak öt kategóriájuk van, a Dorian az ötödik kategóriába tartozott, a benne tomboló szélvihar több mint 248 kilométeres sebességű.

Évente 30-50 vihar erősödik hurrikánná, és csak a töredékük éri el a szárazföldet, sok esetben mérsékelt övi ciklonná szelídülve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×