eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j), miután az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóját 2019. július 1-jén, mert a résztvevők nem tudtak megegyezni az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről. Az ülés másnap folytatódik.
Nyitókép: MTI/AP/Riccardo Pareggiani

Giuseppe Conte vette át a kormányalakítási egyeztetéseket a balközéppel Olaszországban

A lemondott, de ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte vette át az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében a balközép Demokrata Párttal (PD) folytatott kormányalakítás vezetését kedden, kevesebb mint egy nappal az államfőtől szabott határidő lejárta előtt.

Az M5S és a PD közti kormányalakítási egyeztetés kedd késő délután indult újra, miután a nap folyamán a két párt tárgyalásai néhány órára megszakadtak. A pártok vezetői kedd éjszaka és szerdán is folytatják az egyeztetést.

Sajtóértesülések szerint az M5S addig nem volt hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, amíg a PD nem egyezett bele, hogy a közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen. A PD politikusai úgy nyilatkoztak, hogy az egyeztetést az M5S lassította, mivel az M5S a miniszterelnök-helyettesi posztot és minden jelentősebb tárcát is magának követelt.

Az ellentéteket Giuseppe Conte és a PD-főtitkár Nicola Zingaretti között létesített telefonos "forródróton" keresztül sikerült enyhíteni.

Az olasz sajtó azonban úgy vélte, hogy az ellentétek és viták valójában csak a színfalak mögötti politikai "adok-kapokat" leplezték, miközben M5S és PD elosztotta egymás között a miniszteri bársonyszékeket.

Elemzők fordulatnak tartják azonban, hogy a két párt közti kormányalakítást az M5S vezetője Luigi Di Maiótól az egy hete lemondott Giuseppe Conte vette át, aki ezzel egyértelművé tette, hogy az M5S vezető politikusává nőtte ki magát.

A korábban Olaszországban is ismeretlen jogászprofesszor Conte tavaly pártokon kívüliként vált az M5S-Liga kormány miniszterelnökévé, akinek feladata a két párt kormányszerződésének garantálása volt. Azóta viszont Giuseppe Conte önálló politikai erőre tett szert, és az M5S felsorakozott mögötte. Contét "homlokon csókolta a politika, és csúnya békából herceggé változott" - jelentette ki Luciano Fontana a Corriere della Sera napilap főszerkesztője.

Kommentárok rámutattak, hogy a civil mozgalomból párttá lett M5S egy év kormányzás után teljesen elveszítette mozgalmi jellegét: a korábban hirdetett közvetlen demokrácia gyakorlatáról megfeledkezve már nem a választóival egyenes internetes kapcsolatban hozza meg döntéseit, hanem zárt ajtók mögötti "hatalmi" egyeztetéseken.

A balközép La Repubblica hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben majdnem minden választást elveszített PD számára "hatalmas ajándék", ha ismét kormányra kerülhet.

Sergio Mattarella államfő szerdán zárja le a parlamenti pártokkal tartott konzultáció második körét. A legnagyobb pártokat - a PD-t, a választásokat sürgető Ligát és az M5S-t - utolsóként, egymás után fogadja.

Az M5S és a PD várható megállapodása után az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak is meg kell győzni a "paktumot" ellenző saját párttagjait, hogy a parlamentben bizalmat szavazzanak a második Conte-kormánynak.

Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán bejegyezte, hogy pártja, a jobboldali Liga az egyetlen, amely nem fél az olaszok szavazataitól.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×