INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

olaszország

sergio mattarella

matteo salvini

liga

giuseppe conte

Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 29-én, miután Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítással bízta meg. Előző nap megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról.

Talán csak néhány szavazásra áll össze a római kormány

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Koalícióra lép Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt, a kormányfő pedig átmenetileg marad Giuseppe Conte. Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint nem kizárt, hogy néhány szavazás és törvényalkotási lépés után új választásokat fognak kiírni. CSütörtökön olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek.

Az utóbbi hetekben már körvonalazódott, hogy valamilyen módon összeáll Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt koalíciója, bár mindig is voltak a pártokon belül olyan politikusok, amelyek ezt a típusú összefogást ellenezték; ezek szerint a többséget sikerült meggyőzni.

Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban ezzel kapcsolatban azt mondta,

jó kérdés, hogy mennyire lesz tartós a koalíció,

a programpontokon is most dolgoznak.

"Az azért nem teljesen világos, hogy az ötéves ciklusból hátra lévő négy évre állnak össze, esetleg csak a költségvetéssel vagy az EU-s pénzügyi ciklussal kapcsolatos döntéseket hozzák meg, illetve felmerült az is, hogy egy új választási törvény megalkotása lesz a cél, arányosabb rendszert létrehozva" - fogalmazott Molnár Anna, aki szerint

lehet, hogy egy szavazássorozat után előre hozott választásokat tartanak majd.

Úgy látja, a Liga törekvése, hogy egykulcsos adó és általános adócsökkentés jöjjön, nem fog megvalósulni, és a migrációs politikában is változás várható, "puhább politikát fognak folytatni, az Európai Unióval és Líbiával is együtt fognak működni".

A kormányból most kieső Matteo Salvini és pártja, a Liga, miután egyeztetett szerdán Sergio Mattarella államfővel, azt hangoztatta, mindenképpen előre hozott választásokra van szükség; Molnár Anna szerint a közelgő tartományi választásokon meg is fog mutatkozni talán a Liga párt népszerűsége, még akkor is, ha most csökkenőben van, az Öt Csillag Mozgalom és koalíciós partnere pedig felfelé tartani látszik.

"De ezek a folyamatok is változhatnak a jövőben, és nagy kérdés, mi lesz az olasz gazdasággal akkor, amikor az EU vezető gazdasága, Németország is recesszióba kezd süllyedni" - vetette fel Molnár Anna.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Kapcsolódó hang

Molnár Anna - olasz kormánykoalíció
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018