eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 29-én, miután Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítással bízta meg. Előző nap megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Talán csak néhány szavazásra áll össze a római kormány

Koalícióra lép Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt, a kormányfő pedig átmenetileg marad Giuseppe Conte. Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint nem kizárt, hogy néhány szavazás és törvényalkotási lépés után új választásokat fognak kiírni. CSütörtökön olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek.

Az utóbbi hetekben már körvonalazódott, hogy valamilyen módon összeáll Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt koalíciója, bár mindig is voltak a pártokon belül olyan politikusok, amelyek ezt a típusú összefogást ellenezték; ezek szerint a többséget sikerült meggyőzni.

Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban ezzel kapcsolatban azt mondta,

jó kérdés, hogy mennyire lesz tartós a koalíció,

a programpontokon is most dolgoznak.

"Az azért nem teljesen világos, hogy az ötéves ciklusból hátra lévő négy évre állnak össze, esetleg csak a költségvetéssel vagy az EU-s pénzügyi ciklussal kapcsolatos döntéseket hozzák meg, illetve felmerült az is, hogy egy új választási törvény megalkotása lesz a cél, arányosabb rendszert létrehozva" - fogalmazott Molnár Anna, aki szerint

lehet, hogy egy szavazássorozat után előre hozott választásokat tartanak majd.

Úgy látja, a Liga törekvése, hogy egykulcsos adó és általános adócsökkentés jöjjön, nem fog megvalósulni, és a migrációs politikában is változás várható, "puhább politikát fognak folytatni, az Európai Unióval és Líbiával is együtt fognak működni".

A kormányból most kieső Matteo Salvini és pártja, a Liga, miután egyeztetett szerdán Sergio Mattarella államfővel, azt hangoztatta, mindenképpen előre hozott választásokra van szükség; Molnár Anna szerint a közelgő tartományi választásokon meg is fog mutatkozni talán a Liga párt népszerűsége, még akkor is, ha most csökkenőben van, az Öt Csillag Mozgalom és koalíciós partnere pedig felfelé tartani látszik.

"De ezek a folyamatok is változhatnak a jövőben, és nagy kérdés, mi lesz az olasz gazdasággal akkor, amikor az EU vezető gazdasága, Németország is recesszióba kezd süllyedni" - vetette fel Molnár Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×