eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes mennyiségű pusztítást végeztek az amerikaiak a saját honfitársaik között

Elkésett az Egyesült Államok a fegyvervásárlás szigorításával, mert már legalább 270 millió fegyver magántulajdonban van – vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozó Amerika-szakértő a Donald Trump amerikai elnök által, a hétvégi ohiói és El Paso-i lövöldözések nyomán kilátásba helyezett fegyvervásárlás előtti kötelező háttérellenőrzésről.

Okos és helyes, amennyiben megfeledkezünk arról, hogy máris milyen tömegben birtokolnak emberek fegyvereket az Egyesült Államokban, magyarán az ellenőrzés elkésett – fogalmazott Frank Tibor az InfoRádiónak, aki szerint egy jelentős réteg már most sincs abban a pszichés állapotban, amely feljogosítaná őket fegyverbirtoklásra és főképp a használatára.

A szakértő a problémát továbbá abban látja, hogy rengeteg olyan helyen árusítanak fegyvert, például a Walmart-üzelethálózatban – az egyik nagy lövöldözés is egy ilyen áruházban történt –, ahol nem valószínű, hogy olyan pszichológiailag képzett eladók dolgoznának, akik alkalmasak lennének ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésére, amennyiben egyáltalán sor kerülne rájuk.

A fegyveres bűncselekmények megakadályozása pedig szinte lehetetlen az illegális fegyvertartás miatt,

értett egyet az ELTE Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára. A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy egyre kevésbé lehet kontroll alá venni a fegyverek számát és azok használatát. A daytoni és El Paso-i lövöldözések 31 halálos áldozattal jártak, a tömeglövöldözések száma idén ezzel elérte a 251-et, ami borzasztóan ijesztő nagy szám,

több mint ezer emberéletet jelent az Egyesült Államokban.

Ha ezt visszavezetjük az elmúlt 20-30-40 évre, az láthatjuk, hogy egészen döbbenetes mennyiségű pusztítást végeztek az amerikaiak a saját honfitársaik között, fogalmazott a szakértő.

Nem törvényszerű

A fegyvertartásra világszerte különböző szabályozás vonatkozik, még az Európai Unió országaiban is nagy különbségek vannak a jogszabályok szigorúsága terén – erről már Vass Gábor, a Kaliber Magazin főszerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

A 320 milliós Egyesült Államokban lassan több mint egy fegyver esik egy állampolgárra, törvényszerű, hogy ezek egy részét bűncselekmények, terrorcselekmények elkövetésére fogják használni, de azt is látni kell, hogy

a lőfegyveres halálesetek nincsenek benne a első 12 vezető halálokban.

Eközben más országokban, ahol sokkal nehézkesebb lőfegyverhez jutni, szintén történnek igen nagy számban hasonló tömegmészárlás, legfeljebb nem kapnak akkora médiavisszhangot, mutatott rá Vass Gábor.

Nem lehet általános fegyvertartási szabályokat alkotni, hiszen nem igaz az, hogy ahol sok a fegyver, ott arányosan több a bűncselekmény, ahogy az sem igaz, hogy ahol minden tiltva van, ott nem történik fegyveres bűncselekmény, emelte ki a szakember.

Az Egyesült Államokban lassan 30 éve olyan rendszer van életben, hogy aki fegyvert kíván vásárolni, azt azonnali online előéletellenőrzésnek vetnek alá. Ki vannak zárva, akik büntetett előéletűek, olyanok, akik például távoltartási végzés hatálya alatt állnak, különféle terroristafigyelő listákon szerepelnek, de azok is ki vannak zárva, akik illegális drogokkal élnek, függőségeik vannak, esetleg mentális betegségben szenvednek, tehát relatíve szigorú ellenőrzés van azokkal szemben, akik legálisan akarnak lőfegyvert vásárolni. Mivel azonban nagyon sok fegyver van kinn,

könnyű illegálisan hozzájutni,

például betörés útján, jegyezte meg a Kaliber Magazin főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×