INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

egyesült államok

lövöldözés

tömeggyilkosság

terrorcselekmény

Cipők egy tömeggyilkosság helyszíne, a daytoni Ned Peppers bár előtt 2019. augusztus 4-én. Az előző este egy férfi lőfegyverével legalább kilenc embert megölt, tizenhatot pedig megsebesített a szórakozóhelyen, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. Néhány órán belül ez volt a második, halálos áldozatokat is követelő lövöldözés az Egyesült Államokban.

Egy napon belül harmincnál több ember halt meg lövöldözésekben az Egyesült Államokban

Infostart / MTI

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harmincnál is több ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban, Chicagóban pedig három ember öltek meg és közel negyvenet megsebesítettek lövöldözésekben.

A texasi-mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyolajkúak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, vasárnapra virradóra pedig az ohió Daytonban egy fegyveres a belvárosban nyitott tüzet. A texasi tettest elfogták, az ohiói merénylőt a rendőrök azonnal agyonlőtték.

El Pasóban 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült, többek állapota azonban még vasárnap délután is válságos volt.

Az elkövető a város egyik bevásárlóközpontjánál, a Walmart áruház előtt nyitott tüzet, helyi idő szerint szombaton délelőtt. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. Utalt egy "kiáltványra", amelyet az elkövetőnek tulajdonítanak.

Gregg Abbott texasi kormányzó szombati bejelentésében még szintén csak valószínűsítette, hogy a tettes, a 21 éves Patrick Wood Crusius gyűlöletből követte el a tömegmészárlást. Vasárnap azonban a szövetségi igazságügyi minisztérium ügyésze, John Bash El Pasóban sajtókonferenciát tartott, és ezen bejelentette: a hatóságok szövetségi gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető ellen,

a mészárlást pedig belföldi terrorcselekményként kezelik.

A vasárnapi sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

Az Ohio állambeli Daytonban helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával, a belváros szórakozó negyedében történt a tömegmészárlás. A Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen nyitott tüzet egy férfi, akit az egy percen belül helyszínre érkező - éppen a környéken járőröző - rendőrök agyonlőttek. Nan Whaley, daytoni polgármester szerint

ha a rendőrök nem érkeznek azonnal a helyszínre, a vérfürdő még nagyobb lett volna.

Ohióban az első hírek arról szóltak, hogy a támadónak volt tettestársa is, de vasárnapi sajtótájékoztatóján Matt Carper rendőrparancsnok ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Kilenc embert ölt meg, és 26 sebesültet még vasárnap is kórházban ápoltak.

A lövöldöző támadófegyvert használt, több tárat lőtt ki, és fegyverekkel foglalkozó újságot találtak nála.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt - jelentette be az amerikai elnök hivatala. "Elítéljük ezeket a gyűlölettel teli és gyáva cselekményeket" - emelte ki a Fehér Ház a közleményében.

Trump több Twitter-bejegyzésben is együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, illetve dicsérte a rendőrök munkáját.

Vasárnap Ferenc pápa imával emlékezett meg a támadások áldozatairól.

Vasárnapra virradóra egyébként Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült. A múlt hétvégén Gilroy észak-kaliforniai kisváros fokhagymafesztiválján nyitott tüzet egy férfi. Három embert agyonlőtt, a fesztivál 13 látogatóját megsebesítette, majd öngyilkos lett.

Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét

A daytoni mészárlás elkövetőjét azonosították - jelentette be vasárnapi sajtóértekezletén Nan Whaley, a város polgármestere.

A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is.

Whaley - a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva - nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, "AK-típusú támadófegyverrel" lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből

a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett.

A polgármester-asszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak - mondta.

"Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk" - fogalmazott Nan Whaley. A polgármester ezzel arra utalt, amit vasárnap reggel már elmondott: a rendőrök - akik éppen a környéken járőröztek - az első lövés eldördülése utáni egy percen belül a helyszínen - a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen - voltak, és azonnal lelőtték az elkövetőt.

Matt Carper, a rendőrség alezredese aláhúzta: Dayton belvárosa, az a szórakozó negyed, ahol a mészárlás történt, biztonságos környék.

Nyitókép: Cipők egy tömeggyilkosság helyszíne, a daytoni Ned Peppers bár előtt 2019. augusztus 4-én. MTI/AP/John Minchillo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018