INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

nógrádi györgy

ursula von der leyen

európai bizottság

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Nógrádi György: von der Leyen európaibb állásponton van elődjénél

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott exkluzív interjúban, amelyben egyúttal bírálta, ahogyan ezeket az országokat eddig kezelték. Az interjúról Rozgonyi Ádám kérdezte Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt.

Amit Ursula von der Leyen a nyilatkozatában elmondott, az rendkívül hasonlít ahhoz, amit Horst Teltschik, Helmut Kohl egykori főtanácsadója fogalmazott meg tavaly a világ legfontosabb biztonságpolitikai fórumán, miszerint meg kell érteni, hogy a kelet- és közép-európai országok más történelmi múlttal léptek be az Európai Unióba és a NATO-ba, mint a nyugatiak.

Most nyerték vissza a függetlenségüket, és nem fognak erről lemondani

– mutatott rá Nógrádi György.

Von der Leyen azt is mondta, hogy nem szabad állandóan Kelet- és Közép-Európát bírálni, és abból indult ki, hogy szeretne egy egységes Európát, tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Az Európai Bizottság új elnök azt vallja, hogy meg kell oldani a migránskérdést, és a schengeni külső határokat védeni kell, ismertette a szakértő. De Ursula von der Leyen ősszel fog hivatalba lépni, úgyhogy amiket mond, azok előterjesztések, vélemények egyelőre - jegyezte meg Nógrádi György, hozzátéve: ahhoz, hogy megválasszák, végig kellett mennie az Európai Unión belüli legfontosabb pártcsaládoknál, és nyilvánvalóan olyan mondatokat kellett mondania, amely azok számára elfogadhatók.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, miután relatíve kis többséggel lett elnök, Ursula von der Leyen, rendkívül óvatos lesz, azonban a

migránskérdésben teljesen más az álláspontja,

mint Jean-Claude Junckeré és a unió görög biztosáé, akik abból indulnak ki, hogy a migránsokat be kell fogadni. Von der Leyen sokkal európaibb álláspontot fog képviselni - fogalmazott Nógrádi György az InfoRádiónak, aki nagyon kíváncsian várja, hogy hogyan fogja irányítani az uniót az új elnök.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nógrádi György: von der Leyen európaibb állásponton van elődjénél
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018