INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

kiss j. lászló

ausztria

előre hozott választások

sebastian kurz

Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)

A politikai erők szabad játéka érvényesül Ausztriában

Szeptember 29-re tűzték ki a Strache-botrány miatti előre hozott osztrák parlamenti választást. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint a május vége óta működő átmeneti kormány egy különböző koalíciókból álló törvénygyárrá vált. Kiss J. László szerint ez a folyamat nyár végén választási kampányban fog kicsúcsosodni. A szakértő azt is mondta: szinte megjósolhatatlan, hogyan alakulnak majd a többségi viszonyok az osztrák parlamentben.

Mint ismert, május végén végleg megbukott Sebastian Kurz kisebbségi kormánya, előzetesen a szabadságpárti miniszterek kiszálltak a kabinetből, köszönhetően az Ibiza-gate-nek. Azóta lényegében Brigitte Bierlein volt alkotmánybíró, párton kívüli politikusnőnek a szakértői kormánya van hatalmon, ami egy nagyon furcsa helyzetet eredményezett Ausztriában. Ugyanis

nincs a parlamentben kormány és ellenzék, az ideiglenes kancellárnak nincs befolyása

a parlamentre, és mondhatni a politikai erők szabad játéka érvényesül jelenleg - fogalmazott az InfoRádiónak Kiss J. László.

"Mindenki mindenkivel megállapodhat, törvényjavaslatot hozhatnak egyes kérdésekben, és mindig változó többségek vannak, hol az egyik, hol a másik párt lép koalícióra" – mutatott rá a külpolitikai szakértő, hozzátéve: ebből a helyzetből következik az, hogy

az osztrák parlament törvénygyárrá vált.

Kiss J. László szerint ez a folyamat át fog menni választási kampányba nyár vége felé, hiszen szeptember 29-re tűzték ki a választásokat.

A leendő – végleges – kabinettel kapcsolatban a szakértő rámutatott, hogy bár Sebastian Kurz pártja növelni tudta támogatottságát (31 százalékról 36 százalékra), önmagában nem lesz képes kormányt alakítani, tehát a többség alkotásnál a választék meglehetősen korlátozott. A Szabadságpárt felmerülhet, ami 20 százalék körül van, a szociáldemokraták 22 százalék körül voltak az EP-választáson, a nagykoalíció helyreállításának viszont nincs meg a realitása, véli Kiss J. László. Rajtuk kívül 10–10 százalékos támogatással bírnak a zöldek és a liberális NEOS.

Sebastian Kurz azonban a kancellári terhektől mentesülve jelenleg országjárásba kezdett, vagyis ő már kampányüzembe kapcsolt.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

190704 KUL1 1420 Kiss J. László 1. - osztrák parlamenti választás int RÁ
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018