INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

ausztria

sebastian kurz

nógrádi györgy

előre hozott választások

Salzburg, 2018. szeptember 19.Sebastian Kurz osztrák kancellár az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának vacsorájára érkezik 2018. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Nógrádi György: Kurznak rendkívül óvatosnak kell lennie a nagy testvérrel

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Ausztriában előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap. Az előzetes felmérések Sebastian Kurz és az Osztrák Néppárt győzelmét vetítik előre. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő is ezt valószínűsíti, Nógrádi György ugyanakkor úgy vélte: a párt nem szerez abszolút többséget.

Ausztriában még május közepén robban ki kormányválság, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amely súlyosan kompromittálta az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét.

Strache lemondása után Sebastian Kurz akkori kancellár, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt elnöke Herbert Kickl belügyminiszter menesztését javasolta. Ezt követően azonban, válaszképpen, az összes szabadságpárti miniszter lemondott. Kurz szakértőket bízott meg a megüresedett tárcák feladatköreinek ellátásával, így részleges ügyvivői kormány alakult. Nem sokkal később a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek Sebastian Kurz és kormánya ellen, amelynek parlamenti jóváhagyása után az osztrák államfő Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét bízta meg egy ügyvezető-szakértői kormány megalakításával, amely az előre hozott választásokig marad hivatalban.

Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint Sebastian Kurzot nem az Osztrák Szabadságpárt, hanem a német kancellár buktatta meg. "A jelenlegi időszak tragédiáját papíron, és aláhúzom, papíron, Strache okozta, aki elmondta, hogy kinek, milyenek a szexuális szokásai, elmondta, hogy Kurz hogyan szokta megfogni a nőket és viszi el a hátsószobákba szeretkezni, tehát rendkívül nehéz helyzetbe hozta a saját pártját és Kurzot – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Rövid időn belül kiderült azonban, hogy

Kurzot nem a Szabadságpárt buktatta meg, hanem a német kancellár, Merkel

- vélekedett Nógrádi György. Merkelék szervezték meg az egész programot, ők voltak azok, akik jóval később a német sajtóban közzétették, mert úgy érezték, hogy elegük van abból, hogy Kurz, aki egy kis ország egyesszámú vezetője, minden létező fórumon szembement Merkellel."

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyan a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt valószínűleg megnyeri az előre hozott parlamenti választásokat, de nem szerez abszolút többséget. "Ettől kezdve pedig két lehetősége van: vagy kibékül a Szabadságpárttal, ami presztízsveszteség, de megteheti, vagy egy vagy két kispárttal koalíciót hoz létre.

Vállalja-e a kancellárságot? Valószínűleg igen"

– jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő. Ugyanakkor óriási tanulság számára, hogy rendkívül óvatosnak kell lennie a nagy testvérrel, Németországgal szemben, mert Angela Merkel egyszer már megbuktatta.

A kancellári szék várományosa hétfőn ismertette programjának biztonságpolitikai részét, "Egy ország, ahol biztonságban érezzük magunkat" jelmondattal. A Der Standard emlékeztetett rá, hogy Sebastian Kurz ezzel a témával egyszer már megnyert egy választást.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

Előre hozott választások Ausztriában
 
Nógrádi György: Kurznak rendkívül óvatosnak kell lennie a nagy testvérrel
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018