eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Durva következtetésre jutott a rendőrség az utrechti lövöldözés ügyében

Erős a gyanú, hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt. Pszichológusok vizsgálják a gyanúsítottat.

Az előzetes bírósági meghallgatáson az ügyészség képviselője bemutatott egy kézzel írott levelet, amelyet a feltételezett tettes, a 37 éves Gökmen Tanis menekülésre használt autójában találtak.

"A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas"

- írta a férfi. Tanis, aki korábban beismerte a bűncselekményt, nem volt hajlandó felállni, és visszautasította az ügyvédi képviseletet, mondván, "nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket".

"A hitemért teszem ezt" - fogalmazott a vádlott, akit sajtóhírek szerint pszichológiai vizsgálatnak vetnek alá a következő, szeptember 23-ai meghallgatása előtt.

Ügyészségi tájékoztatás szerint

Gökmen Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.

A törökországi születésű férfit március 18-án vették őrizetbe, miután a nyomozók szerint aznap több embert agyonlőtt egy tömött villamoson Utrecht belvárosában. A merényletben négy ember életét vesztette, illetve többen megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×