eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendőrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Lövöldözés a hollandiai Utrechtben, nincs meg a tettes

Egy halott, többen megsebesültek, egy teret lezártak. Egy férfi nyitott tüzet egy villamoson. A fővárosban is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, válságstáb dolgozik az ügyön, rendkívüli kormányülést is összehívtak Hollandiában. Cikkünk frissül.

Lövések dördültek a hollandiai Utrecht városában délelőtt 10.45-kor egy villamoson: egy ember meghalt, többen megsérültek - közölte a rendőrség. Az áldozat testére egy villamosszerelvény mellett, a földön találtak rá. A környező teret (24 Oktoberpleint) kordonokkal zárták le.

Szemtanúk ezt mondják

"Egy férfi vad lövöldözésbe kezdett" - mondta egy szemtanú a holland hírcsatornának, a NU.nl-nek nyilatkozva. Egy másik úgy fogalmazott, látta, amint egy nő összeesik, majd azt kiabálja, hogy "nem csináltam semmit”. Egyes szemtanúk úgy látták, négy férfi összehangolt támadásáról lehet szó, akik a lövések után különböző irányokba kezdtek menekülni. Más nyilatkozók azt mondták, ülő utasokra lőtt a később elmenekülő férfi, sok utas azonnal kirúgta a villamos ablakát, hogy el tudjon menekülni. Volt, aki azt is kijelentette: három lövés dördült el.

A tettest (vagy tetteseket) nem kapták még el, a rendőrség szerint egy piros Renault Clióval iszkolt el a helyszínről. Egy nyilatkozó azt mondta, két férfit a régi kórház felé látott menni, egy pedig a Kanaleneiland bevásárlóközpont felé igyekezhetett az események után.

A rendőrség - a BBC tudósítása szerint - azt kérte az emberektől, hogy lehetőleg ne közlekedjenek az utcán, hogy a rendvédelmisek és a mentők, illetve a műveletben illetékes szervek könnyebben mozoghassanak a városban.

Terrortámadás több helyszínen?

A terrorelhárítás is dolgozik az ügyön, ugyanis nem kizárható, hogy terrortámadásról van szó, "a terrortámadás minden lehetséges ismérve fennáll". Több helikopter is azonnal a helyszínre ment - mentőkkel együtt. Rövid ideig attól is tartottak, másutt is dördülhettek el lövések ugyanekkor. Ez utóbbinak a lehetőségét a rendőrség kivizsgálta, de nem bizonyultak igaznak az értesülések.

A villamosközlekedést a városban azonnal leállították, a városban pedig vészhelyzetet jelentettek be - kedd este 6 óráig -, tanítás nincs, az iskolák kapuit bezárták - még az Utrechti Egyeteméit is -, a mecseteket kiürítették. Rengeteg a rendőr az amszterdami Schipol reptéren is.

Mark Rutte miniszterelnök az utrechti események miatt elhalasztotta tervezett tárgyalásait, és egy válságstábbal konzultál, mint újságírók előtt fogalmazott: nagyon aggódik. Rendkívüli kormányülést is összehívtak.

A hivatalos szervekhez hasonlóan az utrechti polgármester, Jan van Zanen sem zárja ki a terrortámadás lehetőségét, és együttérzését fejezte ki az áldozat, valamint a sérültek hozzátartozóival.

Az amerikai kormány Twitteren javasolja a Hollandiában tartózkodó amerikaiaknak, hogy messziről kerüljék el a helyszínt, és tájékozódjanak a helyi hírekről.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×