INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

lövöldözés

hollandia

utrecht

Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendőrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek.

Lövöldözés a hollandiai Utrechtben, nincs meg a tettes

Infostart

Egy halott, többen megsebesültek, egy teret lezártak. Egy férfi nyitott tüzet egy villamoson. A fővárosban is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, válságstáb dolgozik az ügyön, rendkívüli kormányülést is összehívtak Hollandiában. Cikkünk frissül.

Lövések dördültek a hollandiai Utrecht városában délelőtt 10.45-kor egy villamoson: egy ember meghalt, többen megsérültek - közölte a rendőrség. Az áldozat testére egy villamosszerelvény mellett, a földön találtak rá. A környező teret (24 Oktoberpleint) kordonokkal zárták le.

Szemtanúk ezt mondják

"Egy férfi vad lövöldözésbe kezdett" - mondta egy szemtanú a holland hírcsatornának, a NU.nl-nek nyilatkozva. Egy másik úgy fogalmazott, látta, amint egy nő összeesik, majd azt kiabálja, hogy "nem csináltam semmit”. Egyes szemtanúk úgy látták, négy férfi összehangolt támadásáról lehet szó, akik a lövések után különböző irányokba kezdtek menekülni. Más nyilatkozók azt mondták, ülő utasokra lőtt a később elmenekülő férfi, sok utas azonnal kirúgta a villamos ablakát, hogy el tudjon menekülni. Volt, aki azt is kijelentette: három lövés dördült el.

A tettest (vagy tetteseket) nem kapták még el, a rendőrség szerint egy piros Renault Clióval iszkolt el a helyszínről. Egy nyilatkozó azt mondta, két férfit a régi kórház felé látott menni, egy pedig a Kanaleneiland bevásárlóközpont felé igyekezhetett az események után.

A rendőrség - a BBC tudósítása szerint - azt kérte az emberektől, hogy lehetőleg ne közlekedjenek az utcán, hogy a rendvédelmisek és a mentők, illetve a műveletben illetékes szervek könnyebben mozoghassanak a városban.

Terrortámadás több helyszínen?

A terrorelhárítás is dolgozik az ügyön, ugyanis nem kizárható, hogy terrortámadásról van szó, "a terrortámadás minden lehetséges ismérve fennáll". Több helikopter is azonnal a helyszínre ment - mentőkkel együtt. Rövid ideig attól is tartottak, másutt is dördülhettek el lövések ugyanekkor. Ez utóbbinak a lehetőségét a rendőrség kivizsgálta, de nem bizonyultak igaznak az értesülések.

A villamosközlekedést a városban azonnal leállították, a városban pedig vészhelyzetet jelentettek be - kedd este 6 óráig -, tanítás nincs, az iskolák kapuit bezárták - még az Utrechti Egyeteméit is -, a mecseteket kiürítették. Rengeteg a rendőr az amszterdami Schipol reptéren is.

Mark Rutte miniszterelnök az utrechti események miatt elhalasztotta tervezett tárgyalásait, és egy válságstábbal konzultál, mint újságírók előtt fogalmazott: nagyon aggódik. Rendkívüli kormányülést is összehívtak.

A hivatalos szervekhez hasonlóan az utrechti polgármester, Jan van Zanen sem zárja ki a terrortámadás lehetőségét, és együttérzését fejezte ki az áldozat, valamint a sérültek hozzátartozóival.

Az amerikai kormány Twitteren javasolja a Hollandiában tartózkodó amerikaiaknak, hogy messziről kerüljék el a helyszínt, és tájékozódjanak a helyi hírekről.

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018