eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Fóris György: igen bonyolult kimenetele is lehet az EP-választásoknak

Míg Nyugat-Európában sok esetben az elit ellen, addig keleten inkább belpolitikai szempontok alapján szavazhatnak majd a május végi európai parlamenti választáson - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója.

Igen bonyolult kimenetele is lehet a május végi EP-választásoknak, mivel a kontinensen belül eltérő, hogy milyen szempontok alapján járulnak majd urnákhoz a választók - véli Fóris György.

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint például a zöldek nyugaton sem a klímaügy felvetése miatt ugrottak meg, noha főleg a fiatalok körében most már tömeges az aggódás a Föld jövője miatt. Inkább

friss erőt látnak a zöldekben, egy nem elhasznált, nem kompromittálódott valamit,

ami nem akarja teljesen megtagadni azt, ami eddig történt, de másképp csinálná a dolgokat.

"Egyes országokban már kormányon is voltak, például Németországban, de ott sem sokáig, így nem használódtak el" - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a szakértő.

Mint mondta, keleten a zöld ügy nem foglalkoztatja annyira az embereket, ők inkább belpolitikai témák mentén döntenek majd, akárcsak a korábbi években.

Arról, hogy a bevándorlásellenesség fő szempont lesz-e a választáson, úgy vélekedett, ez "egyfajta leírása" a helyzetnek, de nem biztos benne, hogy az érintett politikai erők e mentén definiálják magukat. A migráció szerinte "kétségtelenül zavaró tényező néhány országban", de - "szokták mondani" -

olyanok is pánikba esnek, akik életükben nem láttak még migránst, de látják őket a hírekben, és ez befolyásolja őket; "Olaszország tipikus példa:

ott bár látnak migránsokat, az emberek Észak-Olaszországban nem ezért szavaztak Matteo Salvinira, hanem mert gazdasági problémák vannak. Salvini migránsellenessége kifejez az olaszok számára egy olyan attitűdöt, ami alapján úgy vélik, más kérdésekhez is érthet" - fogalmazott Fóris György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×