INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

fóris györgy

migráció

ep-választás 2019

Budapest, 2019. március 11. Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án. MTI/Mónus Márton

Fóris György: igen bonyolult kimenetele is lehet az EP-választásoknak

Míg Nyugat-Európában sok esetben az elit ellen, addig keleten inkább belpolitikai szempontok alapján szavazhatnak majd a május végi európai parlamenti választáson - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója.

Igen bonyolult kimenetele is lehet a május végi EP-választásoknak, mivel a kontinensen belül eltérő, hogy milyen szempontok alapján járulnak majd urnákhoz a választók - véli Fóris György.

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint például a zöldek nyugaton sem a klímaügy felvetése miatt ugrottak meg, noha főleg a fiatalok körében most már tömeges az aggódás a Föld jövője miatt. Inkább

friss erőt látnak a zöldekben, egy nem elhasznált, nem kompromittálódott valamit,

ami nem akarja teljesen megtagadni azt, ami eddig történt, de másképp csinálná a dolgokat.

"Egyes országokban már kormányon is voltak, például Németországban, de ott sem sokáig, így nem használódtak el" - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a szakértő.

Mint mondta, keleten a zöld ügy nem foglalkoztatja annyira az embereket, ők inkább belpolitikai témák mentén döntenek majd, akárcsak a korábbi években.

Arról, hogy a bevándorlásellenesség fő szempont lesz-e a választáson, úgy vélekedett, ez "egyfajta leírása" a helyzetnek, de nem biztos benne, hogy az érintett politikai erők e mentén definiálják magukat. A migráció szerinte "kétségtelenül zavaró tényező néhány országban", de - "szokták mondani" -

olyanok is pánikba esnek, akik életükben nem láttak még migránst, de látják őket a hírekben, és ez befolyásolja őket; "Olaszország tipikus példa:

ott bár látnak migránsokat, az emberek Észak-Olaszországban nem ezért szavaztak Matteo Salvinira, hanem mert gazdasági problémák vannak. Salvini migránsellenessége kifejez az olaszok számára egy olyan attitűdöt, ami alapján úgy vélik, más kérdésekhez is érthet" - fogalmazott Fóris György.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Fóris György az EP pártokról - Brüsszeli hét
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018