INFORÁDIÓ 
2020. december 1. kedd
Elza

izrael

választások

benjamin netanjahu

Izraelben az utóbbi idők legkeményebb választását tartják

Rendkívül szoros eredményekre számítanak az izraeli parlamenti választásokon: a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki pártszövetség egyaránt 30 mandátumot szerezhet és ezzel koalíciós tárgyalásokra kényszerülhet. Benjámin Netanjahu miniszterelnök az utolsó pillanatban is mozgósította szimpatizánsait annak reményében, hogy ötödjére is bizalmat szavaznak neki.

„Jó reggelt Hölgyem, jó reggelt Uram! Holnap reggel leváltjuk a kormányt!” - skandálták az ellenzéki Kék és Fehér pártszövetség szimpatizánsai hétfőn, Beni Gantz miniszterelnök-jelölt utolsó kampányrendezvényén. Az izraeli hadsereg volt vezérkari főnöke kijelentette: a keddi választás után ő fog kormányt alakítani Izraelben.

„Mi fogunk győzedelmeskedni, és ha kézbe vesszük az irányítást, Izrael egészét fogjuk szolgálni, a baloldali és jobboldali szavazókat egyaránt! Győzni fogunk!” - szónokolt Beni Gantz.

A kormányfőjelölt bizakodására adhat okot, hogy a legtöbb közvélemény-kutatás szerint a nyugalmazott tábornok vezette centrista pártszövetség népszerűsége egy hajszál híján, de megelőzi a kormányzó Likud pártét.

Aggodalmának adott hangot utolsó kampányrendezvényén Benjámin Netanjahu kormányfő. Az ötödik miniszterelnöki mandátumára készülő jobboldali politikus arra kérte szimpatizánsait: mindannyian járuljanak az urnák elé.

„Lemaradtunk: jelenleg Lapid és Ganz áll nyerésre! Az egyetlen esélyünk az, ha mindenki elmegy szavazni!” - aggodalmaskodott az izraeli kormányfő.

Elemzők szerint a miniszterelnök pártja, a Likud kampányát a lejáratás uralta: idegbetegként próbálta bemutatni Ganzot. A kormányfő legnagyobb port kavart kampányígérete az volt, hogy megválasztása esetén annektálni fogja Ciszjordánia zsidó telepeit, felrúgva a hatályos nemzetközi szerződéseket.

A Kék és Fehér szövetség ezzel szemben a pozitív üzenetekre koncentrált, valamint Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeire: a miniszterelnök ugyanis hivatali vesztegetés és csalás vádjával hamarosan bűnügyi eljárás elé nézhet.

Izrael tízezer szavazókörében mintegy 6 millió 400 ezer választópolgár szavazhat a zsidó állam története huszonnegyedik parlamenti választásán.

Az utolsó közvélemény-kutatások alapján a kormánypárt, illetve a Kék és Fehér pártszövetség hozzávetőleg 30-30 mandátumot szerezhet a 120 fős parlamentben, bármelyik párt kapja hát a legtöbb szavazatot: kormányt csak koalícióban alkothatnak. Megválasztása esetén Benjámin Netanjahu arra kényszerülhet, hogy a szélsőjobboldali arabellenes Zsidó Erő párttal szövetkezzen, míg a Kék és Fehér szövetség a baloldali Merec és a Munkáspárthoz közeledhet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018