eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olli Kotro, a Finnek Pártja (FP), Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt listavezetője, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke és Anders Primdahl Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője (b-j) a szuverenista pártok európai parlamenti választásokat megelőző milánói kampánynyitó találkozójának sajtóértekezletén 2019. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Luca bruno

Feledy Botond: a jobboldali pártoknak érdemes kivárni az EP-választás eredményét

A várakozásokkal ellentétben csak négy párt ment el az Európa megmentését célzó összejövetelre, amelyet Matteo Salvini olasz belügyminiszter hirdetett meg. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai elemző szerint sok kérdésben a Néppártól hagyományosan jobbra álló pártok sem értenek egyet.

A Néppárttól jobbra álló politikai területen elég sok az ellentét, nehéz ugyanis a nemzeti érzelmű pártok együttműködése, hiszen agendájuk sokszor egymással is ellentétes – mondta Feledy Botond arra reagálva, hogy csak négy párt - köztük a német Alternatíva Németországnak, a Dán Néppárt és az EP-képviselettel nem rendelkező Finnek pártja - vett részt az Európa megmentését célzó összejövetelen, amelyet Matteo Salvini olasz belügyminiszter hirdetett meg.

A külpolitikai elemző hozzátette: az északabbra fekvő országok Olaszországban tartanák a bevándorlókat, míg ők az elosztás mellett kardoskodnak.

A szuverenista pártok európai parlamenti választásokat megelőző milánói kampánynyitó találkozóján Matteo Salvini úgy fogalmazott az EU nem álom, hanem rémálom.

A szakértő szerint

az olasz belügyminiszter „kampányüzemmódban van, ő ezzel szerzi a szavazatait”.

Feledy Botond hangsúlyozta: az Európai Unió békét hozott a kontinensre, melyet minden tagállam élvez. A konstrukció megújításához alternatívákat felmutató vitára van szükség, puszta kritikák helyett – tette hozzá.

A külpolitikai elemző szerint a választások miatt

minden fél kivár azzal, hogy hova helyezze magát a jobb-baloldali skálán, ezt majd a számok tükrében szeretnék eldönteni, és az eredmények után alkotnának frakciókat.

A Néppárttól jobbra tartózkodó formációknak a szakértő szerint ez különösen fontos, hiszen ők a prognózisok szerint rosszabb eredményre számíthatnak, nekik végképp érdemes kivárni és „tágan tartani pozícióikat” - jegyezte meg Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×