eur:
397.53
usd:
372.05
bux:
70479.29
2024. június 21. péntek Alajos, Leila

Német reakciók a magyar kormány politikájára

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek szónokai bírálták, a szintén ellenzéki, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője pedig üdvözölte a magyar kormány politikáját a migrációval foglalkozó kampány körüli vitával összefüggésben a hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseken.

A német pártok az éppen száz éve, 1919-ben Bajorországban kialakult hagyományok szerint népünnepélyszerű gyűléseket tartanak a farsangi időszakot lezáró hamvazószerdán. A rendezvényeket általában sörsátorban vagy sörözőben tartják, a söröző közönség előtt szónokló politikusok pedig a megszokottnál jóval élesebben fogalmaznak és főleg a többi pártot, belföldi vetélytársaikat ostorozzák.

Ehhez a hagyományhoz illeszkedett a szociáldemokraták egy bajorországi, vilshofeni sörgyár vendéglőjében tartott gyűlése, amelyen a párt egyik európai parlamenti (EP-) képviselője, Maria Noichl rendkívüli hevességgel bírálta a jobbközép uniópártokat, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségét, és

a kritikához felhasználta a migrációval foglalkozó magyarországi kormányzati kampány körüli vitát is.

Az EP-képviselő lankadt férfiasságú személyiségnek nevezte Manfred Weber CSU-s politikust, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét, amiért "nem bírja kipenderíteni" frakciójából a Fideszt, amely elnyomó rendszert, "orbánisztánt" épít Magyarországból.

Az AfD osterhofeni gyűlésén Jörg Meuthen társelnök, a párt EP-képviselője ugyancsak Manfred Weber bírálatára helyezte a hangsúlyt, de ellenkező előjellel. Úgy vélte, a CSU-s politikus teljesíthetetlen feltételeket szabott Orbán Viktornak a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez. Azonban

a Fidesz már régen nincs is otthon az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó pártcsaládban, mert az valójában baloldali politikát folytat

- tette hozzá Jörg Meuthen. Kiemelte, hogy az AfD szívesen látja szövetségesei körében a Fideszt. "Kiteríteném a vörös szőnyeget" Orbán Viktor előtt - mondta.

A Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa, Winfried Kretschmann baden-württembergi tartományi miniszterelnök a párt Bieberachban tartott rendezvényén elmondott beszédében úgy vélte, a magyar kormány kiüresíti a szabadságjogokat, "kiengedi az antiszemitizmus szellemét a palackból" és "gyalázkodó kampányt" folytat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Unió ellen.

Mint mondta, nem csak olyan partnerekkel kell tárgyalni, akikkel megvan az egyetértés, ezért hosszú mérlegelés után úgy döntött, hogy találkozik a magyar külügyminiszterrel. Azonban a magyar kormány kampánya révén végül más elhatározásra jutott; "egyszerűen lemondtam a találkozót, mert meg kell mutatni, hogy hol vannak a határok" - fejtette ki Winfried Kretschmann.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 10:50
×
×
×
×