eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Petro Porosenko ukrán elnök beszél támogatóihoz a választás eredményével a háttérben a kijevi kampányközpontban 2019. március 31-én, az ukrán elnökválasztás első fordulója után. Az exit poll-felmérések eredménye szerint Porosenko és Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer jutnak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Porosenko furcsának tartja, de elfogadta a feltételeket

Porosenko elfogadta Zelenszkij kihívását egy stadionban tartandó nyilvános vitára, és beleegyezett a drog- és alkoholtesztbe is. Ám a finanszírozáson még elbukhat a stadionos ötlet.

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök elfogadta ellenfele, Volodimir Zelenszkij feltételét, hogy a kettejük közötti második elnökválasztási fordulót megelőző vita ne tévéstúdióban, hanem stadionban legyen. "A jelöltek közti viták szabályai le vannak írva az elnökválasztásról szóló törvényben, kérem, olvassa el. A viták folyhatnak egy közszolgálati televízióban valamennyi tévécsatornán sugározva több tízmillió ember számára. Ezek a már kialakult szabályok. De ha stadion, hát legyen stadion, várom Önt, Volodimir Olekszandrovics" - mondta Porosenko csütörtökön a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Emlékeztette ugyanakkor Zelenszkijt, hogy a jelölti vita nem showműsor, a választási kampány pedig olyan esemény, amely évekre, évtizedekre határozza meg előre az ország, a nemzet jövőjét. Szavai szerint

elnöknek és a hadsereg főparancsnokának lenni "nem játék", hanem felelősséget kell viselni az emberekért és az országért Ukrajnán belül és nemzetközi szinten egyaránt.

Zelenszkij előző nap úgyszintén a Facebookon videoüzenetben hívta vitára Porosenkót a kijevi Olimpiai Stadionba, és 24 órát adott neki a válaszra. Azon felül, hogy egy stadionban tartsák "a nép előtt" a vitát, több más feltételt is szabott: a vitát sugározzák élőben, az össze tévé közvetíthesse, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá a jelöltek essenek át orvosi vizsgálaton, bizonyítsák, hogy nem alkoholisták és nem drogosok. Ezen felül

felszólította Porosenkót, hogy adja meg a választóknak a tiszteletet, és ne nevezze őt se a Kreml, se Ihor Kolomojszkij (oligarcha) bábjának, se bohócnak, hanem Ukrajna elnökjelöltjének.

Később Oleh Medvegyev, Porosenko kampánystábjának szóvivője sajtótájékoztatón közölte, hogy Porosenko kész mintát adni bármilyen orvosi vizsgálathoz, beleértve az alkohol- és drogtesztet, péntek délelőtt kilenc órakor várja Zelenszkijt az Olimpiai Stadion orvosi központjában.

Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője viszont arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy

a törvény értelmében, ha stadionban és nem a köztévé stúdiójában tartják meg a vitájukat, akkor azt az állam nem finanszírozhatja.

Értelmezése szerint ugyanis ez nem hivatalos elnökjelölti vitának, hanem csak kampányrendezvények minősülne, így annak költségét a jogszabály alapján a jelölteknek kell fedezniük saját kampányalapjukból.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×