eur:
389.12
usd:
357.35
bux:
73126.06
2024. július 22. hétfő Magdolna
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Erősíti a határvédelmet az Európai Unió

10 ezer főre bővül a Frontex személyi állománya 2027-ig – állapodtak meg az Európai Unió társjogalkotó intézményei.

Hosszas tárgyalások után csütörtökön állapodtak meg az Európai Bizottság és az Európai Parlament tárgyalói: teljesen új alapokra helyezik a közös Európai Uniós határvédelmet. A jogalkotói testületek által még jóváhagyásra váró dokumentum kimondja: az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5000 főt, 2027-re pedig a tízezret. Felállítanának egy gyorsreagálású egységet is, amelyeket szükséghelyzetekben, a tagállamok kérésére tudnának alkalmazni.

A megállapodás értelmében a szervezet erősíteni fogja együttműködését harmadik országokkal és fokozni fogja az illegális bevándorlók kitoloncolását az EU-ból.

Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti jelentéstevője kiemelte: „az állampolgárok intézkedéseket akartak, és mi rekordidő alatt tető alá is hoztuk őket. Ez győzelem Európa számára!”

Az Európai Parlament sajtóközleménye hangsúlyozza mindazonáltal: a Frontex operatív személyzete kizárólag a tagállamok felkérésére tevékenykedhet, és nem csupán az illegális migráció, de a határokon átívelő bűnözés felszámolásában is tevékeny részt vállal.

A közös határ- és partvédelmi ügynökség jelenleg az évi mintegy 14 ezer kitoloncolt bevándorló tíz százalékának hazaszállításában vesz részt, 2017 óta több mint száz embercsempészt vett őrizetbe. A Frontex munkatársai részt vesznek a Földközi-tengeri mentőhajók munkájában is, így mintegy 65 ezer ember életét sikerült megmenteniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×