eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Erősíti a határvédelmet az Európai Unió

10 ezer főre bővül a Frontex személyi állománya 2027-ig – állapodtak meg az Európai Unió társjogalkotó intézményei.

Hosszas tárgyalások után csütörtökön állapodtak meg az Európai Bizottság és az Európai Parlament tárgyalói: teljesen új alapokra helyezik a közös Európai Uniós határvédelmet. A jogalkotói testületek által még jóváhagyásra váró dokumentum kimondja: az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5000 főt, 2027-re pedig a tízezret. Felállítanának egy gyorsreagálású egységet is, amelyeket szükséghelyzetekben, a tagállamok kérésére tudnának alkalmazni.

A megállapodás értelmében a szervezet erősíteni fogja együttműködését harmadik országokkal és fokozni fogja az illegális bevándorlók kitoloncolását az EU-ból.

Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti jelentéstevője kiemelte: „az állampolgárok intézkedéseket akartak, és mi rekordidő alatt tető alá is hoztuk őket. Ez győzelem Európa számára!”

Az Európai Parlament sajtóközleménye hangsúlyozza mindazonáltal: a Frontex operatív személyzete kizárólag a tagállamok felkérésére tevékenykedhet, és nem csupán az illegális migráció, de a határokon átívelő bűnözés felszámolásában is tevékeny részt vállal.

A közös határ- és partvédelmi ügynökség jelenleg az évi mintegy 14 ezer kitoloncolt bevándorló tíz százalékának hazaszállításában vesz részt, 2017 óta több mint száz embercsempészt vett őrizetbe. A Frontex munkatársai részt vesznek a Földközi-tengeri mentőhajók munkájában is, így mintegy 65 ezer ember életét sikerült megmenteniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×