INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

európai unió

frontex

határvédelem

A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.

Erősíti a határvédelmet az Európai Unió

10 ezer főre bővül a Frontex személyi állománya 2027-ig – állapodtak meg az Európai Unió társjogalkotó intézményei.

Hosszas tárgyalások után csütörtökön állapodtak meg az Európai Bizottság és az Európai Parlament tárgyalói: teljesen új alapokra helyezik a közös Európai Uniós határvédelmet. A jogalkotói testületek által még jóváhagyásra váró dokumentum kimondja: az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5000 főt, 2027-re pedig a tízezret. Felállítanának egy gyorsreagálású egységet is, amelyeket szükséghelyzetekben, a tagállamok kérésére tudnának alkalmazni.

A megállapodás értelmében a szervezet erősíteni fogja együttműködését harmadik országokkal és fokozni fogja az illegális bevándorlók kitoloncolását az EU-ból.

Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti jelentéstevője kiemelte: „az állampolgárok intézkedéseket akartak, és mi rekordidő alatt tető alá is hoztuk őket. Ez győzelem Európa számára!”

Az Európai Parlament sajtóközleménye hangsúlyozza mindazonáltal: a Frontex operatív személyzete kizárólag a tagállamok felkérésére tevékenykedhet, és nem csupán az illegális migráció, de a határokon átívelő bűnözés felszámolásában is tevékeny részt vállal.

A közös határ- és partvédelmi ügynökség jelenleg az évi mintegy 14 ezer kitoloncolt bevándorló tíz százalékának hazaszállításában vesz részt, 2017 óta több mint száz embercsempészt vett őrizetbe. A Frontex munkatársai részt vesznek a Földközi-tengeri mentőhajók munkájában is, így mintegy 65 ezer ember életét sikerült megmenteniük.

Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Erősíti a határvédelmet az Európai Unió
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018