eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Keresszékes asszonynak ajánlja fel segítségét egy férfi egy bangkoki szavazóhelyiségben a thaiföldi parlamenti választásokon 2019. március 24-én. A 2014 májusa óta tartó katonai uralom kezdete óta először tartanak parlamenti választást a délkelet-ázsiai országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

A hibák után csak májusban derül ki a thaiföldi eredmény

Elhalasztotta a választási eredmények közlését a thaiföldi választási bizottság. Nemzetközi megfigyelők szerint jelentős szabálytalanságok történtek a vasárnapi választásokon. Most az ellenzék és a katonai junta is kormányalakításra készül, de elemzők szerint borítékolható, hogy a katonai puccsal 2014-ben hatalomra került jelenlegi miniszterelnök alakít kormányt.

Több mint harminc millió ember járult az urnákhoz a délkelet-ázsiai Thaiföldön vasárnap, ahol a 2014-es katonai puccs óta először tartottak parlamenti választást. A Választási Bizottság még aznap közölte: a végrehajtói hatalmat is gyakorló hadsereg által támogatott Falang Pracsarat párt kapta a legtöbb voksot: közel 7 millió 600 ezer szavazatot, mintegy fél millióval többet, mint az ellenzéki Pheu Thai párt. Az exitpoll eredmények szerint azonban éppen fordítva, az ellenzéki párt kapta a legtöbb voksot.

A Választási Bizottság végül hétfőn közzétette az egyéni választókerületek előzetes eredményeit: eszerint az 500 fős alsóház legtöbb mandátumát, 137 parlamenti széket az ellenzéki párt nyerte el, a miniszterelnök militarista pártja csupán 97 helyet szerzett.

Nemzetközi megfigyelők azonban figyelmeztettek: jelentős visszaélések övezték a választásokat. Az Ázsiai Hálózat a Szabad Választásokért szakértői szerint a hatóságok jelentős hibákat követtek el, ami ahhoz vezetett, hogy pontatlan eredményeket közöltek a választás éjszakáján. A Választási Bizottság elismerte, hogy „emberi hibákat” vétett, ezért hétfőn bejelentette: májusra halasztja a hivatalos eredmény közlését.

Thaiföld egykori miniszterelnöke, a 2006 óta számüzetésben élő Thakszin Sinavatra hétfőn a BBC képernyőin kijelentette: választási csalás történt.

„Számos szabálytalanság történt. Aggasztó látni, hogy országunk és választási rendszere ennyiere visszafejlődött”

- mondta a volt thai kormányfő.

Elemzők figyelmeztetnek: a volt miniszterelnök pártja, a 2014-ben megbuktatott Pheu Thai bár ismét a parlament legerősebb pártja lehet, a kormányalakításra gyakorlatilag nincs számottevő esélye. Egy 2017-es alkotmánymódosítás következtében ugyanis a miniszterelnök személyéről az 500 fős alsóház és a 250 fős felsőház közösen dönt: a szenátus összes tagját, mindazonáltal, a katonai vezetés nevezi ki. Az ellenzéki pártnak így az előzetes adatokban jelzett 137 mandátum több mint két és félszeresére lenne szüksége ahhoz, hogy többséget szerezzen és kormányt alakíthasson.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jelenlegi miniszterelnök marad hatalmon, de kormányzását megnehezíti majd az ellenzéki többségű alsóház,

amely könnyen meglehet, hogy a hatalom további összpontosítását fogja kiváltani a katonai vezetésből.

2008-ban mélyült el, és azóta kitart a belpolitikai válság Thaiföldön: a gazdasági világválságot követő években mindennapossá váló utcai zavargások és tömegtüntetések gyakorlatilag kormányozhatatlanná tették az országot. A 2014-es előrehozott választást végül soha nem tartották meg, mivel május 22-én a hadsereg átvette a kormányzat feletti irányítást. Ekkor ült a miniszterelnök székébe a puccsot levezénylő és máig kormányzó Prajuth Csan-Ocsa, aki várhatóan idén májusban újra kormányt alakít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×