eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor is felszólal szerdán a Fidesz tagságáról szóló néppárti vitán

Szerda délután rendezik a tanácskozást, amelynek nincs külön eljárási rendje, minden résztvevő kifejtheti a véleményét, így nem tudni, meddig tart majd, ahogyan azt sem, hogy szavaznak-e a Fidesz kizárásáról.

Az Európai Néppárt szabályzata szerint felfüggesztési vagy kizárási javaslat esetén az érintett tagpárt képviselője felszólalhat, és értesüléseink szerint Orbán Viktor a Fidesz nevében él majd ezzel a lehetőséggel. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely hétfőn beszélt arról, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezeti a Fidesz delegációját az Európai Néppárt politikai közgyűlésén.

"Azt szeretnénk, ha tiszta és világos viszonyokat lehetne teremteni.

Mi egy erős és egységes, kereszténydemokrata ihletésű néppártot szeretnénk látni, amely elutasítja az illegális bevándorlást, és mindaddig, amíg erre jó esély és remény kínálkozik, addig szeretnénk a néppárt soraiban lenni" - mondta.

A Népszava úgy tudja, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje hajlott volna arra, hogy elhagyják a Fideszről szóló szavazást, ha Orbán Viktor ígéretet tesz a hárompontos ultimátum teljesítésére, Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke és Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azonban elvetette ezt a lehetőséget.

Több tagpárt is jelezte, hogy ragaszkodik a szavazás megtartásához, de lehet, hogy Manfred Weber arra tesz indítványt szerdán, hogy mivel az ultimátumából két pont - a bocsánatkérés és a plakátkampány leállítása - már teljesült, valamint a CEU ügye is elmozdulni látszik a holtpontról, szavazzanak a hárompontos követelésekre adott fideszes válaszról, és hagyják meg a Fidesz tagságát. Ebben az esetben Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése csak akkor kerülne napirendre, ha leszavazzák Manfred Weber javaslatát.

Miután nincs külön eljárási rendje a vitának, nem tudni, hogy milyen hosszúra nyúlik majd a délutáni brüsszeli tanácskozás, ahogyan azt sem hogy hányan és milyen időkeretben szólalnak majd fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×