eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
2018. október 19-én Brüsszelben készített kép Nurszultan Nazarbajev kazah elnökről, aki 2019. március 19-én bejelentette lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Átnevezték Kazahsztán fővárosát

A kazah parlament megszavazta, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nurszultannak a köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

A főváros átnevezését szerdán az új államfő, Kaszim-Zsomart Tokajev javasolta beiktatási beszédében.

Az országot három évtizeden át vezető Nazarbajev előző nap mondott le váratlanul, és a parlament már szerdán megválasztotta az utódját, Tokajevet. A nap folyamán a parlament felsőháza elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban Nurszultan Nazarbajev lehetséges utódjaként tekintettek.

Akmola, a későbbi Asztana, 1997 decemberében lett az új kazah főváros Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához, és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola "fehér sírt" jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy - mint mondta - "megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×