eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György

Több ezren tüntettek Zágrábban

A családon belüli erőszak ellen tiltakoztak a horvát fővárosban, és zéró toleranciát követeltek több súlyos eset nyomán.

A közvetlen kiváltó ok egy Pag-szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Ez még februárban történt.

A tüntetést egy nemrég alakult társadalmi szervezet, a Spasime (Ments meg) hirdette meg, amely két hét alatt több mint 45 ezer támogatót gyűjtött össze az interneten. A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. Az is szükségesnek látják, hogy a nap bármely órájában felhívható telefonvonalat létesítsenek az áldozatok és fenyegetettek számára.

"Nyilvánvaló, hogy az intézmények nem látják el a feladatukat. A statisztikai adatok borzasztóak"

- mondta Jelena Otasevic Babic, a tüntetés egyik főszervezője.

Horvátországban 2012-2017 között 90 nőt gyilkolt meg a partnere vagy volt partnere, vagy más, hozzá közel álló személy. Egyedült 2017-ben 11 506, családon belüli erőszakos esetet jelentettek be a rendőrségen. A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×