INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

családon belüli erőszak

zágráb

tüntetés

Több ezren tüntettek Zágrábban

Infostart / MTI

A családon belüli erőszak ellen tiltakoztak a horvát fővárosban, és zéró toleranciát követeltek több súlyos eset nyomán.

A közvetlen kiváltó ok egy Pag-szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Ez még februárban történt.

A tüntetést egy nemrég alakult társadalmi szervezet, a Spasime (Ments meg) hirdette meg, amely két hét alatt több mint 45 ezer támogatót gyűjtött össze az interneten. A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. Az is szükségesnek látják, hogy a nap bármely órájában felhívható telefonvonalat létesítsenek az áldozatok és fenyegetettek számára.

"Nyilvánvaló, hogy az intézmények nem látják el a feladatukat. A statisztikai adatok borzasztóak"

- mondta Jelena Otasevic Babic, a tüntetés egyik főszervezője.

Horvátországban 2012-2017 között 90 nőt gyilkolt meg a partnere vagy volt partnere, vagy más, hozzá közel álló személy. Egyedült 2017-ben 11 506, családon belüli erőszakos esetet jelentettek be a rendőrségen. A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018