eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tüntetők által emelt útakadály ég a nemzeti gárdisták egyik laktanyája közelében Caracasban 2019. január 21-én. A venezuelai különleges egységek a nap folyamán körülzárták a laktanyát, miután több nemzeti gárdista is megtagadta az engedelmességet a heves nemzetközi tiltakozások ellenére január 10-én beiktatott szocialista Nicolás Maduro elnöktől. A zendülők feladták magukat.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Káosz Venezuelában, Trump elismerte az önjelölt új államfőt

Százezrek vonultak utcára szerdán Venezuela több nagyvárosában, hogy követeljék Nicolás Maduro államfő lemondását és az ellenzéki többségű parlament elnökének államfővé kinevezését.

A nagyszabású megmozdulások előtti éjszaka az ország több pontján is összetűzésbe kerültek a tüntetők a hatóságokkal, híradások szerint négyen meghaltak, köztük egy 16 éves fiú.

A szerdai országos megmozdulást Juan Guaidó házelnök kezdeményezte, aki ideiglenes elnökké nyilvánította magát. Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen. Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

"Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót,

az ellenzéki többségű parlament elnökét" - reagált az eseményekre Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel. A latin-amerikai országok többsége - Mexikó kivételével - elismerte az új átmeneti elnököt.

A szerdai tüntetéseket Marcos Pérez Jiménez egykori venezuelai diktátor 1958-as megbuktatásának 61. évfordulóján tartották.

"Fivérek és nővérek, vigyázzatok, mert az erőszak a hatalombitorló fegyvere, míg a miénk az utcára vonuló több millió venezuelai hangja"

- írta Guaidó a Twitter mikroblogon, utalva Maduróra, akit a caracasi parlament a múlt héten hatalombitorlónak nyilvánított.

A helyi idő szerint délelőtt kezdődött tüntetéseken - beszámolók szerint - már kisebb összecsapások is kibontakoztak a rendfenntartók és a tiltakozók között.

Az eseményekre Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára is reagált, elítélve a venezuelai hatalom fellépését a tiltakozókkal szemben. Twitter-üzenetében Madurót ugyancsak hatalombitorlónak, rendszerét pedig "zsarnokságnak" minősítette.

A külföldön élő venezuelaiak is szimpátiatüntetéseket szerveztek szerdára - írta az El Nacional venezuelai napilap.

Caracas egyik sugárútját teljesen ellepte a tiltakozó tömeg.

Más nagyvárosokban is emberek végeláthatatlan tömege vonult utcára.

A szerdai ellenzéki tüntetéssel egy időben Maduro szocialista pártja ellentüntetésekre szólította fel a kormány támogatóit. A megmozdulásokra reagálva azt is közölte, megszakítja a kapcsolatokat Washingtonnal.

Venezuelában hétfő óta több tucat tüntetés volt már, vélhetően annak hatására, hogy több nemzeti gárdista megtagadta az engedelmességet Madurónak, és felkelésre sürgették a népet. A kormány elfogta a 27 zendülőt.

A törvényhozás egy hete amnesztiatörvényt fogadott azon katonák számára, akik részt kívánnak venni a demokratikus rend helyreállításában.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×