eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Reuters: Kremlhez közeli orosz zsoldosok utaztak Venezuelába Madurót védeni

A Kremlhez közeli orosz zsoldoshadsereg tagjai érkeztek Venezuelába az utóbbi napokban, hogy megerősítsék Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök védelmét - jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség a zsoldosokhoz közeli forrásokra hivatkozva.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, amit az amerikai kontinens országainak a többsége, élükön az Egyesült Államokkal, támogatásáról biztosított. Moszkva ezzel szemben továbbra is Madurót tekinti az ország legitim vezetőjének.

A Reutersnek nyilatkozó Jevgenyij Sabajev, az egyik oroszországi kozák szervezet vezetője (atamánja) azt mondta: tudomása szerint mintegy 400 orosz zsoldost számláló kontingens tartózkodik Venezuelában. Más források kis csoportokról számoltak be.

Az orosz védelmi minisztérium és a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem válaszolt a zsoldosok jelenlétét firtató kérdésekre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: "Nincsenek ilyen értesüléseink".

Sabajev az orosz biztonsági kapcsolataira hivatkozva azt mondta, hogy a kontingens a hét elején, egy-két nappal a venezuelai ellenzéki tüntetéshullám kirobbanása előtt repült Venezuelába.

A zsoldosok a Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozáshoz köthetők, amelyet széles körben a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchával hoznak összefüggésbe.

Sabajev közlése szerint a zsoldosok két charter repülőjárattal először a kubai fővárosba, Havannába repültek, onnan pedig menetrend szerinti járatokon tovább Venezuelába. A kozák atamán leszögezte: a zsoldosok Maduro védelme érdekében vannak ott.

A Reuters egy másik forrása azt mondta, hogy már tavaly érkeztek orosz zsoldosok Venezuelába, de akkor a májusi elnökválasztás miatt. A választást Maduro nyerte, de többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió sem ismeri el az eredményt. A forrás ugyanakkor megerősítette, hogy a közelmúltban zsoldosok egy másik csoportja is érkezett a dél-amerikai országba. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a zsoldosok mozgósítása Maduro védelmével áll-e összefüggésben, a forrás azt mondta, hogy teljes mértékben. Hozzátette, hogy a zsoldosok nem Oroszországból, hanem más, harmadik országokból keltek útra, ahol korábban teljesítettek küldetést.

A Reuters repülésforgalmi adatokra hivatkozva közölte: több orosz gép is Venezuelába vagy térségébe repült az utóbbi hetekben,

de egyikről sem bizonyítható, hogy közük van a zsoldosokhoz. A Reuters három repülőt említett, amelyek decemberben Caracasba repültek: egy Antonov-124-os és két Iljusin-76-os teherszállítót.

A BBC brit műsorszóró orosz nyelvű szolgálata a minap értekezett arról, hogy Moszkvának dollármilliárdokra rúgó érdekeltségei vannak a dél-amerikai köztársaságban. Moszkva már röviddel a jelenlegi elnök elődje, Hugo Chávez hatalomra jutását követően elkezdte támogatni a venezuelai baloldali populista rendszert. Cserébe kiterjeszthette ottani érdekeltségeit, elsősorban az olajipar, a hadiipar és a fegyverexport területén - mutatott rá a BBC.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×