eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők egyike a londoni parlament előtt 2018. december 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Tim Ireland

New York Times: Londonnak csodatevő államférfira volna szüksége – megszólaltak Európa vezetői is

Megnőtt a rendezetlen brexit kockázata, bár az Európai Unió nem akarja ezt – reagált az Európai Bizottság elnöke arra, hogy a londoni alsóházban nem fogadták el a brit kilépés feltételeiről szóló dokumentumot. A döntést több európai vezető is kommentálta, a New York Times szerint pedig a briteknek új vezetőre lenne szükségük.

Sajnálatát fejezte ki Jean-Claud Juncker, az Európai Bizottság elnöke amiatt, hogy Londonban elutasították a brit kiválási megállapodást. A bizottság ennek ellenére folytatja a felkészülést a kilépésre – közölte. Juncker arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait, mivel az idő majdnem lejárt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a közösségi médiában írt üzenetében egy jó megoldás szükségességére hívta fel a figyelmet. Antonio Tajani, az Európai Parlament vezetője aggodalmát fejezte ki a brit állampolgárok sorsa miatt.

Írország szerint világos az unió álláspontja, vagyis hogy nem tárgyalható újra a kilépési megállapodás. Az ír kormány felszólította az Egyesült Királyságot, hogy vázolja fel, miként akarja a patthelyzetet elkerülni. A német alkancellár úgy vélte: a rendezetlen kiválás a lehető legrosszabb megoldás. Olaf Scholz a közösségi médiában úgy fogalmazott:

ez egy keserű nap Európának.

Emmanuel Macron francia elnök azt nyilatkozta, hogy a Nagy-Britannia lenne a legnagyobb vesztese a megállapodás nélküli brexitnek. Mark Rutte holland miniszterelnök is sajnálatát fejezte ki, de úgy vélte, hogy a kiválási dokumentum elutasítása még nem jelent megállapodás nélküli kilépést. Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják a kiválási feltételeket, szerinte Nagy-Britanniának kell tudnia, hogy most mi a cél.

A spanyol kormány álláspontját Pedro Sánchez miniszterelnök fogalmazta meg. Azt írta: a rendezetlen kilépés az unió számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne. Az olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom szerint tiszteletben kell tartani a brit polgárok akaratát. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy fogalmazott: „uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz". A román uniós elnökség higgadtságra int, és a 27-ek egységes fellépését szorgalmazza – közölte a román európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A New York Times is közölt kommentárt a brit kilépésről. A szerző szerint történelmi jelentőségű volt a keddi szavazás, és

Londonnak csodatevő államférfira volna szüksége, a mostani vezetés helyett.

A véleményíró felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de erre Theresa Maytől senki nem számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×