eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin
A brexitet ellenző tüntetők egyike sír a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza nem szavazta meg a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Gálik Zoltán: minden attól függ, hogy mi történik ma este

Ha elfogadja a brit parlament a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, nagyon sokáig politikai bizonytalanság lehet - mondta az InfoRádió reggeli műsorában Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Ha megszavaznák a bizalmatlansági indítványt, 14 napja lenne Theresa Maynek, hogy új kormányt alakítson, amire elég kicsi az esély. Ha viszont megmarad a pozíciójában a brit kormányfő, akkor nagyon gyorsan konszenzust kell találnia valamilyen megoldás mellett, és

most úgy néz ki, hogy a brit parlamentben egyelőre semmilyen megoldás mellett nincs többség.

A szakértő valószínűnek tartja, hogy Theresa May megpróbálja az Európai Uniót még egy tárgyalási fordulóra rávenni, de a fő probléma Gálik Zoltán szerint az, hogy nem világos, milyen kapcsolatokat is akarnak a jövőben a britek az Európai Unióval, miközben önmaguk becsapása lenne, ha Brüsszeltől várnák a megoldást. Itt a briteknek kellene valamit mondaniuk - hangsúlyozta a szakértő.

Gálik Zoltán emlékeztetett arra is, hogy miután nincs megállapodás, semmit sem lehet tudni arról, hogy pontosan mit akarnak a britek.

Vannak olyan konzervatív vélemények, amelyek szerint minden kapcsolatot újra kellene kezdeni a vámunitól kezdve a közös piac kialakításáig, de a szakértő szerint nyilvánvaló volt a kedd esti szavazásnál, hogy nincs meg a többség e mellett a megoldás mellett parlamentben.

Abban mindenki egyetért, hogy szabályozott kilépésre lenne szükség, mert a szabályozatlan brexitnek nagyon súlyos gazdasági következményei lennének. A megállapodás irányába kellene tartani, de ehhez mindenképpen a briteknek kell először lépniük - hangsúlyozta a Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×