eur:
388.39
usd:
361.07
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella
Peking, 2017. november 9.Donald Trump amerikai elnök (j) Hszi Csin-ping kínai elnök társaságában a tiszteletére adott díszvacsorán a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. november 9-én. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Kínában. Jobbról a második Melania Trump, az amerikai elnök neje. (MTI/EPApool/Thomas Peter)
Nyitókép: MTI/EPApool/Thomas Peter

Újabb lépés a kereskedelmi háború lezárásához

A kínai és az amerikai piacok is fellélegeztek, miután a pekingi kereskedelmi tárca bejelentette: a jövő hét elején magasrangú amerikai delegáció érkezik Kínába, hogy elsimítsák a két ország közti feszült gazdasági viszonyt.

300 milliárd dollár - ekkora összegre rúg azon kínai és amerikai termékek értéke, amelyekre a világgazdaság két óriása védővámot vetett ki 2018-ban. Ez mintegy 84 ezer milliárd forintnak felel meg, ami a magyar GDP több mint kétszerese. Ekkora összegből a XI. kerületbe tervezett szuperkórházból 562 darabot lehetne felépíteni.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azt írta közösségi oldalán: „a pénzügyminisztérium sok milliárd dollárt zsebelt be a vámokból, amiket Kínára és más olyan országokra” vetettek ki, „amelyek eddig nem bántak tisztességesen” az Egyesült Államokkal.

A Nemzetközi Valutaalap elemzése szerint azonban a mérleg nyelve negatív irányba dőlhet úgy az Egyesült Államokban, mint Kínában:

mindkét ország GDP-je közel egy százalékot veszíthet, ha a kereskedelmi háború tovább folytatódik.

Az amerikai elnök azonban egy újabb, rekordösszegű vámemelésre is készült a múlt év végén: 200 milliárd dollár értékű kínai termékek védővámját emelte volna 10-ről 25 százalékra. A múlt hónap elején Argentínában megrendezett G20-csúcstalálkozón azonban tárgyalóasztalhoz ült Hszi Csinping kínai államfővel, és megegyeztek abban, hogy 90 napig elhalasztja az újabb vámterhek bevezetését.

Az államfői találkozó után most újra fellélegezhettek a piacok:

a kínai kereskedelmi tárca pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok helyettes kereskedelmi főképviselője vezetésével magas rangú amerikai delegáció érkezik hétfőn Pekingbe, hogy kísérletet tegyenek a két gazdaság nézeteltérései elsimítására.

Jól fogadták a hírt a befektetők: a sanghaji tőzsde fő mutatója 2,05 százalékkal, míg a legnagyobb jegyzett társaság indexe 2,4 százalékkal nőtt. A kereskedelmi háború elcsitulásának reménye jót tett a dollárnak is, amely újra erősödni kezdett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×