eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A videofelvételről készült képen francia rendőr áll egy strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban ketten meghaltak, tizenegyen megsebesültek. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van.
Nyitókép: MTI/AP/APTN

Szökésben van a strasbourgi lövöldöző

Három halott és 12 sebesült a kedd esti támadás mérlege, hatan kritikus állapotban vannak. A támadó indítékai egyelőre ismeretlenek, terrorcselekményként kezelik az ügyet.

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a strasbourgi lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert.

A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

Christophe Castaner francia belügyminiszter elmondta, hogy három életet követelt a karácsonyi vásár közelében kirobbant lövöldözés - korábban négy halottról szóltak a hírek. További tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.

A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak. Az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor.

A támadó továbbra is szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

"Terrort hirdetett"

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi "terrort hintett" Strasbourg három helyszínén is. Elmondta, hogy a férfi ismert a rendőrség előtt terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Franciaországban és Németországban is elítélték korábban a gyanúsítottat, aki börtönben is volt. Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni.

A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Megnyitották az Európai Parlamentet

Közzben feloldották a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták. A strasbourgi városvezetés betiltotta a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. A városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, hogy a gyermekeiket otthon tartják-e.

Az Európai Parlament zárlatát is feloldották, a képviselők - saját felelősségükre - elhagyhatták az épületet.

Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülők számára elmondta, hogy oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. "A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van" - írta az államfő szerdára virradóra Twitter-üzenetben.

Sajtóértesülések szerint korábban egy válságtanácskozáson vett részt a francia belügyminisztériumban. "Mélyen megrázott a szörnyű hír Strasbourgból" - reagált a történtekre a német kormány szóvivője a Twitteren. "Bármilyen indíték is húzódik meg a lövések mögött: gyászolunk a meggyilkoltak miatt, gondolatainkkal és jó kívánságainkkal a sebesültekkel vagyunk. Remélhetőleg senki sem kerül már veszélybe" - tette hozzá Steffen Seibert.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×