eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Rendőrök érkeznek a strasbourgi lövöldözés áldozatainak rögtönzött belvárosi emlékhelyéhez 2018. december 13-án. Két nappal korábban Chérif Chekatt, egy iszlamista hátterű férfi a strasbourgi karácsonyi vásáron tüzet nyitott a járókelőkre, majd elmenekült a helyszínről. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan kritikus állapotban vannak.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Agyonlőtték a strasbourgi merénylőt

Chérif Chekatt ellen napok óta tartott a hajtóvadászat, a hírügynökségek helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentették, hogy a kommandósok lelőtték a férfit.

A 29 éves férfi a Lazeret utca 74. szám alatti házban lőtték agyon, ahová a rendőrség nagy erőkkel vonult fel - közölték nevük elhallgatását kérő rendőri vezetők.

A francia rendőrség - a RAID elitegység tagjainak részvételével - nagyszabású műveletet hajtott végre csütörtökön a strasbourgi belvárostól délre fekvő Neudorf városrészben, ahová a három ember életét kioltó és másik 13 embert megsebesítő merénylő a keddi támadás után taxival távozott, és ahol a rendőrök a nyomát vesztették.

Vélhetően az akció közben lőtték le a férfit, de részleteket egyelőre nem tudni.

Az állig felfegyverzett és pajzsokkal védett rendőrök géppisztollyal a kézben kutatták át sorra a házakat a városrész három helyszínén. A városnegyed utcáit rendőrautókkal torlaszolták el. A járókelőket és az újságírókat felszólították, hogy hagyják el a körbezárt területet.

Nem sokkal korábban a terrorcselekmények ügyében eljáró párizsi ügyészség bejelentette, hogy

egy ötödik gyanúsítottat állítottak elő az ügyben. Az ügyészségi közlés szerint a férfi Chekatt "környezetének" a tagja, de nem családtag.

Csütörtök reggel vették őt őrizetbe. Az ügyben kedden és szerdán őrizetbe vett négy ember Chekatt szülei, illetve két fivére, őket a párizsi ügyészi hivatal szerint előzetes letartóztatásban tartják. Két nővérét Párizsban szintén kihallgatták és a házukat átkutatták.

A német főügyészség is eljárást indtott Chérif Chekatt ellen - tudta meg az AFP a terrorcselekmények ügyében nyomozó német hatóságtól. A főügyészség emberölés, emberölési kísérlet, illetve súlyos testi sértés miatt indított vizsgálatot az ügyben - erősítette meg Markus Schmitt ügyészségi szóvivő a Der Tagesspiegel című berlini napilap értesülését.

A német főügyészséget azért hatalmazták fel párhuzamos vizsgálat lefolytatatására, mert a német határ közelében lévő városban történt lövöldözésnél német állampolgárok is jelen voltak. Nem sebesültek meg, de trauma érte őket. Chekattot köztörvényes bűnözőként tartották számon Németországban, ahol 2016-ban két év három hónap börtönre ítélték rablások miatt. Valamivel több mint egy évet töltött német börtönben, majd kiutasították Franciaországba.

Christophe Castaner francia belügyminiszter csütörtök este bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi merényletet követően bezárt karácsonyi vásárt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×