eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Brit vezérkari főnök: Oroszország nagyobb fenyegetés, mint az iszlám szélsőség

A brit hadsereg vezérkari főnöke, Mark Carleton-Smith szerint Oroszország "vitathatatlanul" sokkal nagyobb fenyegetést jelent Nagy-Britannia és szövetségesei biztonságára, mint a szélsőséges iszlám terrorszervezetek, köztük az al-Kaida és az Iszlám Állam.

A tábornok, aki június óta áll a brit hadsereg élén, a The Daily Telegraph című konzervatív napilapnak adott, szombaton ismertetett interjúban kijelentette: Oroszország már megmutatta, hogy kész katonai erőt bevetni nemzeti érdekeinek érvényesítésére.

A vezérkari főnök szerint Moszkva módszeresen törekszik a Nyugat sérülékenységeinek felkutatására és kihasználására, különösen az olyan nem hagyományos területeken, mint a kibertér, a világűr, vagy a tengeralatti hadviselés.

Ebben a helyzetben nincs helye az elbizakodottságnak, és az orosz fenyegetést nem szabad ellenállás nélkül szemlélni. Az Oroszországgal szembeni legfontosabb hagyományos katonai válaszmechanizmus a NATO képességeinek és összetartásának megőrzése - fogalmazott a brit vezérkari főnök.

A tábornok, aki korábban a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós egységeinek műveleti igazgatója volt, kijelentette: az iszlamista terrorfenyegetés fizikai megnyilvánulásának lehetőségeit mára leszűkítette az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoport "úgynevezett kalifátusának" földrajzi értelemben vett teljes felszámolása. Nagy-Britanniának és szövetségeseinek ezután Oroszországra kell összpontosítaniuk figyelmüket, különösen az angliai Salisbury városában Novicsok idegméreg-hatóanyaggal elkövetett merényletkísérlet után.

E támadás célpontja Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese volt, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. A volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, aki szintén súlyos mérgezést szenvedett, hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de felépültek, és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak. A londoni kormány állítása szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A brit vezérkari főnök a szombaton közölt interjúban megkérdőjelezte az európai szintű külön védelmi kapacitás kiépítésének szükségességét.

Mark Carleton-Smith tábornok az Emmanuel Macron francia elnök által előterjesztett elképzelésről kijelentette: nem támogatna semmiféle olyan kezdeményezést, amely kikezdené a NATO katonai hatékonyságát. A NATO az európai biztonság letéteményese, rendkívül sikeres szövetség, és "ha valami sikeres, azt tapasztalataim szerint erősíteni kell" - mondta a brit hadsereg vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×