INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

kalifornia

tűzvész

donald trump

Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén a kaliforniai Simi Valley környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2018. november 12-én. Az egy hete kitört kaliforniai tűzvész eddig legkevesebb 31 halálos áldozatot követelt, az eltűntek száma meghaladja a kétszázat.

Kaliforniai magyar beszélt a pusztító tűzvészről

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Donald Trump amerikai elnök Jerry Brown kormányzó kérésére. Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett, az eltűnteké pedig meghaladja a kétszázat.

Az elnöki döntés azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz, vagy jogi tanácsadáshoz. Donald Trump hétfő éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy gyors választ akart adni a kormányzó kérésére, annak érdekében, hogy "legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést".

Paradise végképp odaveszhetett

Hétfő éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett. A Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül. S bár még pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről sem lehet szó, a Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy Paradise városkát nem építik újjá. Az újjáépítés ugyanis rendkívül költséges lenne és hosszú ideig tartana.

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán ha hat épület romjai maradtak meg. A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra - az otthonában, autóban, vagy menekülve -, az életben maradottak pedig menedékhelyeken, szállodákban, távolabb élő ismerősöknél leltek átmeneti menedékre.

A városban különös módon egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő "Isten hozott Paradise-ban" felirat.

Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a Washington Post munkatársának azt mondta:

nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője.

Butte megyében - ahol Paradise is volt - a katasztrófaelhárítási hivatal figyelmeztetést adott ki, hogy a tűz a környező kanyonokat is "birtokba vette".

Egy éve folyamatos a készültség

A tavalyi tűzvész óta folyamatos készültségben élnek, és ha megérzik a füst szagát, rögtön mindenki tudja, hol kell adakozni – mondta az InfoRádiónak Keszei Etelka, aki évek óta él családjával Kaliforniában. Bár a tűz tőlük messze pusztít, a szél a füstöt a Szilícium-völgybe fújta, így nem lehet kimenni az utcára egészségügyi kockázat nélkül.

Éppen ezért San Franciscóban iskolákat zártak be, a sport- és más kültéri rendezvények elmaradtak.

Mint mondta, Kaliforniában már-már megszokott jelenség a tűzvész. „Ami nagyon riasztó, az, hogy Paradise városkát teljesen eltörölte a tűz” – fogalmazott Keszei Etelka, aki azt is elmondta: mára már rutinból mennek a gyűjtések, azonnal felállították a segítőpontokat, a lakosság pedig tudja, hogy mit kell adományozni –

először élelmet, vizet, ruhát, takarót és a gyermekeknek játékokat, majd néhány hét múlva átállnak a pénz adására, hiszen „az embereknek valahol lakniuk kell majd, és újrakezdeni az életüket”.

A Kaliforniai Állami Egyetem épülete közel fekszik a tűzhöz, a hallgatók önkéntesként segítenek a lakosság menekítésében, illetve a családtagok és barátok felkeresésében.

Keszei Etelka hozzátette: a térségben június óta nem volt eső. A fák az évezredek során alkalmazkodtak az erdőtüzekhez, sőt szaporodásukhoz szükséges, hogy időnként leégjen az egész terület. „Kaliforniában a tűz az élet része, viszont az embereket meg kell védeni a következményektől” – fogalmazott.

Nyitókép: Ringo H.W. Chiu (MTI/AP)

Kapcsolódó hang

Keszei Etelka
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018