INFORÁDIÓ 
2018. november 14. szerda
Aliz

egyesült államok

erdőtűz

kalifornia

Egy kaliforniai város megsemmisült az erdőtűzben, ezreket evakuálnak egy másikból

Egy kaliforniai város megsemmisült az erdőtűzben, ezreket evakuálnak egy másikból

Infostart / MTI

Elérte az észak-kaliforniai Chico város peremét a térségben rohamos gyorsasággal terjedő erdőtűz, ezrek menekülnek az erős szél által táplált lángok elől, amelyek elpusztították már a közeli, Paradise nevű kisvárost.

A tűzoltóság kötelező evakuálást rendelt el a Paradise-nál jóval nagyobb, 93 ezer lakosú Chicóban, amely 145 kilométerre északra fekszik Sacramentótól.

A lángok gyors terjedését elősegíti az óránkénti 56 kilométeres sebességgel fújó szél és a száraz levegő, továbbá az, hogy több csapadékmentes hónap miatt teljesen száraz az aljnövényzet és a talaj.

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra csütörtök hajnalban kezdődött tűz akadálytalanul terjed nyugati irányban, és egyelőre nem tudják megfékezni. A tűz csütörtök hajnali keletkezésétől aznap sötétedésig 73 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává.

A 26 ezer lakosú Paradise szinte teljesen megsemmisült, lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek és idősotthonok égtek le teljesen. "A város elpusztult, minden megsemmisült. Nem sok dolog maradt épen" - fogalmazott Scott Maclean, a kaliforniai erdőgazdálkodás és tűzvédelmi hivatal szóvivője. A tűz szerinte olyan gyorsan terjedt és terebélyesedett, hogy sokak nem tudtak elmenekülni. Meg nem határozott számú civil és tűzoltó sérült meg, de napokba telik, míg tisztázzák, hogy vannak-e halálos áldozatok is - mondta MacLean.

Paradise hegygerincen fekszik, és mivel kevés út vezet ki onnan, a menekülési lehetőségek is korlátozottak voltak.

A tűzvész miatti közúti balesetek megbénították a forgalmat, az emberek - az úton hagyva autóikat - fejvesztve menekültek gyerekeikkel és házi kedvenceikkel együtt a futótűzként terjedő lángok elől. Kaotikus állapotok alakultak ki, sajtóértesülések szerint egy várandós asszony vajúdni kezdett az ottrekedt gépkocsijában. A helyszínre érkező mentőcsapatok bulldózerekkel tették szabaddá az otthagyott gépkocsiktól a helyi kórházhoz vezető utat, hogy ki tudják menekíteni a betegeket a lángra kapott épületből. A kórház időközben teljesen leégett.

Gavin Newsom helyettes kormányzó - akit kedden választottak meg az állam kormányzójává - három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Az erdőtüzek tekintetében az idei év volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, több tűzvész pusztított, de a mostani a legsúlyosabb közülük.

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Dasilva
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH