INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

kalifornia

erdőtűz

chico

paradise

A Kaliforniában pusztító erdőtűz épületeket emészt fel Malibuban 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok elrendelték többek közt Malibu kötelező kiürítését is.

Döbbenetes pusztítást végez az erdőtűz Kaliforniában

Infostart / MTI

Egy észak-kaliforniai város megsemmisült, ezreket kellett biztonságba helyezni egy másikból, nem tudni, pontosan hány halálos áldozata van a katasztrófának.

Elérte az észak-kaliforniai Chico város peremét a térségben rohamos gyorsasággal terjedő erdőtűz, ezrek menekülnek az erős szél által táplált lángok elől, amelyek elpusztították már a közeli, Paradise nevű kisvárost.

A tűzoltóság kötelező evakuálást rendelt el a Paradise-nál jóval nagyobb, 93 ezer lakosú Chicóban, amely 145 kilométerre északra fekszik Sacramentótól. A lángok gyors terjedését elősegíti az óránkénti 56 kilométeres sebességgel fújó szél és a száraz levegő, valamint az, hogy több csapadékmentes hónap miatt száraz az aljnövényzet és a talaj.

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra csütörtök hajnalban kezdődött tűz akadálytalanul terjed nyugat felé, és egyelőre nem tudják megfékezni. A tűz csütörtök hajnali keletkezésétől aznap sötétedésig 73 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává.

Elpusztított város

A 26 ezer lakosú Paradise szinte teljesen megsemmisült, lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek és idősotthonok égtek le teljesen. "A város elpusztult, minden megsemmisült. Nem sok dolog maradt épen" - fogalmazott Scott Maclean, a kaliforniai erdőgazdálkodás és tűzvédelmi hivatal szóvivője.

A pusztítás nyomai a kaliforniai Paradise-ban tomboló erdőtűz után 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok eddig negyedmillió embert evakuáltak, a lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el.
MTI/AP/Rich Pedroncelli
A pusztítás nyomai a kaliforniai Paradise-ban tomboló erdőtűz után 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok eddig negyedmillió embert evakuáltak, a lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el. MTI/AP/Rich Pedroncelli

A tűz szerinte olyan gyorsan terjedt és terebélyesedett, hogy sokak nem tudtak elmenekülni. Meg nem határozott számú civil és tűzoltó sérült meg, de napokba telik, míg tisztázzák, hogy vannak-e halálos áldozatok is - mondta MacLean.

Paradise hegygerincen fekszik, és mivel kevés út vezet ki onnan, a menekülési lehetőségek is korlátozottak voltak. A tűzvész miatti közúti balesetek megbénították a forgalmat,

az emberek - az úton hagyva autóikat - fejvesztve menekültek gyerekeikkel és házi kedvenceikkel együtt a futótűzként terjedő lángok elől.

Kaotikus állapotok alakultak ki, sajtóértesülések szerint egy várandós asszony vajúdni kezdett az ottrekedt gépkocsijában. A mentőcsapatok bulldózerekkel tették szabaddá az otthagyott gépkocsiktól a kórházhoz vezető utat, hogy ki tudják menekíteni a betegeket a lángra kapott épületből. A kórház időközben teljesen leégett.

Kiégett járművek roncsai a kaliforniai Paradise-ban tomboló erdőtűz után 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok eddig negyedmillió embert evakuáltak, a lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el.
MTI/AP/Rich Pedroncelli
Kiégett járművek roncsai a kaliforniai Paradise-ban tomboló erdőtűz után 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok eddig negyedmillió embert evakuáltak, a lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el. MTI/AP/Rich Pedroncelli

Gavin Newsom helyettes kormányzó - akit kedden választottak meg az állam kormányzójává - három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az erdőtüzek tekintetében az idei év volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, több tűzvész pusztított, de a mostani a legsúlyosabb közülük.

Nyitókép: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018