INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

zöldek

németország

hesseni tartományi választás

Újabb előrelépésre készülnek a német Zöldek

Infostart / MTI

A német Zöldek Bajorország után az október 28-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő Hessenben is előreléptek és a második számú politikai erővé váltak egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Német lapok beszámolóikban kiemelték: az új közvélemény-kutatási adatok alapján az is lehetséges, hogy a Zöldek adhatják a miniszterelnököt az ország nyugati részén fekvő jómódú tartományban.

A Landtag-választáson várhatóan ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjti össze a legtöbb szavazatot, a 2013 óta a Zöldekkel kormányzó párt 26 százalékon áll a ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű felmérése szerint, ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest.

A Zöldek 22 százalékkal állnak a második helyen, támogatottságukat csaknem megduplázták a 2013-as 11,1 százalékhoz képest.

A tartomány legnépszerűbb politikusa a Zöldek listavezetője, Tarek Al-Wazir gazdasági miniszter, megelőzve Volker Bouffier CDU-s kormányfőt.

Október 28-én a harmadik helyen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) végezhet a szavazatok 20 százalékával, ugyancsak több mint 10 százalékponttal gyengülve a 2013-ban elért 30,7 százalékhoz képest.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a negyedik helyen, 12 százalékos eredménnyel juthat be a wiesbadeni Landtagba. A CDU-tól jobbra álló párt 2013-ban még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát érte el.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyaránt 8 százalékot érhet el, az öt évvel ezelőtti 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.

A Zöldek, a főleg helyi ügyekről szóló kampányban, nem kötelezték el magukat egyik párt mellett sem, az AfD-t kivéve nyitottak valamennyi párt felé. A Politbarometer alapján az SPD-vel és az FDP-vel, vagy az SPD-vel és a Baloldallal is alakíthatnak olyan kormányt, amelyben legnagyobb erőként ők adják a miniszterelnököt.

A 16 német tartomány közül egyet vezet a Zöldekhez tartozó miniszterelnök, ez a Hessennel határos Baden-Württemberg, ahol a hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzó ökopárt 2011 óta a CDU-val kormányoz. A Zöldek további nyolc tartományban is kormányon vannak, kisebbik koalíciós partnerként.

A párt az október 14-én tartott bajorországi Landtag-választáson is a második helyen végzett, a szavazatok 17,5 százalékát gyűjtötték össze, ami történelmi csúcs, és több mint a duplája a 2013-ban elért 8,6 százaléknak. Azonban várhatóan ellenzékben maradnak, mert a győztes Keresztényszociális Unió (CSU) a Szabad Választók (Freie Wähler) pártjával kezd koalíciós tárgyalást.

A Zöldek országos szinten is előreléptek a második számú politikai erővé,

ezt erősíti meg az ARD országos köztelevízió pénteken megjelent felmérése is. A Deutschlandtrend nevű kutatássorozat új mérése alapján a CDU/CSU pártszövetség 25 százalékon áll, ami 1 százalékpontos visszaesés a két hete végzett előző méréshez képest és a legalacsonyabb szint a Deutschlandtrend-felmérések 1997-ben kezdődött történetében.

Történelmi mélypontra, 14 százalékra süllyedt a szövetségi kormányt alkotó koalíció harmadik pártja, az SPD támogatottsága is, szintén 1 százalékponttal csökkenve az előző felméréshez képest.

A Zöldek 19 százalékkal állnak a második helyen, ami 2 százalékpontos erősödés.

Az SPD-nél a Zöldek pártja mellett az AfD is népszerűbb, 16 százalékon áll, támogatottsága nem változott az két héttel korábbihoz képest.

Az FDP 1 százalékponttal erősödve 11 százalékon, a Baloldal 1 százalékponttal gyengülve 9 százalékon áll.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018