eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Elvesztette abszolút többségét a CSU

A Keresztényszociális Unió maradt ugyan a legerősebb párt, de csak a szavazatok 37,4 százalékát kapta az öt évvel ezelőtti 48 százalék helyett. Koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt mélypontra került a voksok alig tíz százalékával. A tartományi választás nagy nyertesei az ellenzéki Zöldek.

Elemzők szerint eddig sohasem gyakorolt akkora hatást egy tartományi választás kimenetelére a berlini politika, mint vasárnap Bajorországban.

Csaknem 10 millió, bajor földön elő német állampolgár dönthetett vasárnap a tartományi parlament összetételéről, illetve arról, hogy az elkövetkező öt év során kik kormányozzák az egyik legnagyobb és egyben leggazdagabb országrészt.

A részvételi arány csaknem 73 százalékos volt.

Az eddig egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió, a CSU valamivel több mint 37 százalékkal a legerősebb pártként került ki a szavazásból. Az eddigi miniszterelnök, Markus Söder elismerte ugyan a jelentős szavazatveszteséget, de hangsúlyozta, hogy a lakosság ismét őt ruházta fel a kormányalakítás jogával, és már az elkövetkező napokban megkezdi a puhatolózást a koalíció létrehozására. Utalt arra is, hogy

legszívesebben polgári párttal lépne koalícióra,és erre szerinte a közvetlen demokráciát szorgalmazó Szabad Választók pártja lenne a legalkalmasabbnak.

A Szabad Választók pártja, amely a bajor parlamentben már eddig is képviseltette magát, az átlagpolgárok mindennapi problémáinak gyors megoldására tett ígéretet a kampányban, és némileg javított korábbi népszerűségén, úgyhogy legalább 25 mandátumával immár hozzásegítheti Markus Södert a többséggel rendelkező koalíció megalakításához.

A Keresztényszociális Uniónál jóval súlyosabb vereség érte a Szociáldemokrata Pártot, hiszen még a 10 százalékot sem érte el, holott öt esztendővel ezelőtt több mint 20 százalékos támogatottsággal, a legerősebb ellenzéki pártként vonulhatott be a bajor parlamentbe.

Elemzők ezt azzal magyarázták, hogy a szociáldemokratáknak ezúttal nem sikerült megnyerő politikai profilt kialakítaniuk.

A tartományi választás igazi győztesei a Zöldek lettek, mert megszerezték a voksok közel 18 százalékát.

Az eredmények kiértékelése során kitűnt, hogy a Zöldek – környezetvédelmi és lakásépítési programjukkal – mind a városokban, mind pedig vidéken jelentős szavazótábort tudtak kialakítani.

Parlamentben az AfD

A reméltnél jóval gyengébb, de még így is 10 százalékos eredménnyel, első alkalommal bekerült a bajor képviselőházba az AfD nevű jobboldali párt is, míg az egykori keletnémet állampártból kifejlődött Baloldali Pártnak ezúttal sem sikerült megszereznie a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

A kommentárok elsősorban Angela Merkel kormánykoalíciójának torzsalkodását hibáztatják mind a Keresztényszociális Unió, a CSU mind pedig a Szociáldemokrata Párt bajorországi vereségéért, így szinte magától értetődik, hogy Berlinben a három koalíciós párt vezetősége hétfőn a történtek elemzése mellett immár az október 28-án esedékes következő tartományi választásra összpontosít, ugyanis Hessenben is folyamatosan apad Volker Bouffier kereszténydemokrata miniszterelnök támogatottsága.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×