INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

németország

chemnitz

gyilkosság

angela merkel

hans-georg maassen

horst seehofer

München, 2017. február 6.Angela Merkel német kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU (b) és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke sajtótájékoztatót tart a két párt elnökségi ülése után Münchenben 2017. február 6-án, ahol bejelentették, hogy ismét Angela Merkel lesz a két párt közös kancellárjelöltje, és együtt küzdenek majd a szeptemberi szövetségi parlamenti választás kampányában. (MTI/EPA/Lukas Barth)

Koalíción belüli háború alakulhat Németországban

Berlinben az ország belső biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal elnökének belügyminisztériumi államtitkárrá történt kinevezése egyre nagyobb politikai hullámokat ver és az ellenzéki Szabaddemokrata Párt már új választás kiírásával számol.

A chemnitzi eseményekkel kapcsolatos nyilatkozata miatt ugyan leváltották tisztségéről az alkotmányvédelmi hivatal elnökét, de – alighanem Seehofer belügyminiszter közbelépésére – a tárcavezető helyettesének számító államtitkári hivatal vezetésével ruházták fel, és

ez a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt számos vezető tagját annyira felháborította, hogy a kormányból való kilépést szorgalmazza.

Horst Seehofer belügyminiszter és Hans-Georg Maassen, az alkotmányvédelmi hivatal eddigi elnöke Angela Merkel kancellár menekültpolitikájának közismert bírálója. Hans-Georg Maassen az augusztus végén Chemnitzben történt gyilkosságot követő tüntetésekkel kapcsolatban egy interjúban kétségbe vonta annak a videofelvételnek az eredetiségét, amely sötét bőrűnek tűnő embereket kergető németekről készült, és úgy vélte, hogy ennek célja a figyelem elterelése az augusztus végén menekültek által Chemnitzben elkövetett gyilkosságról, amelynek áldozata egy német asztalos volt.

Angela Merkel viszont idegenellenes gyűlöletből fakadó hajtóvadászatot emlegetett, amivel Maassen szembe került a kancellár álláspontjával. Miután a koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt is felháborítónak minősítette Maassen nyilatkozatát, az alkotmányvédelmi hivatal elnöke hiába igyekezett módosítani véleményén, lemondásra kényszerült. A munkáját ismételten dicsérő hivatali főnöke azonban

a belügyminiszter mellé állt és tárcáján belül államtitkárnak nevezte ki.

Noha ez az intézkedés a Szociáldemokrata Párt élén álló Andrea Nahles-szel egyetértésben történt, a szociáldemokrata vezetők most nyíltan szembefordultak pártjuk elnökével és az Ifjú Szocialisták vezetője, Kevin Künert kijelentette, a jelenlegi koalíció fenntartása szabályosan elfecsérelt idő. Lars Klingbeil, a párt főtitkára pedig tűrhetetlen provokációnak nevezte Horst Seehofer döntését, annál is inkább, mert az alkotmányvédelmi hivatal éléről távozott Maassen egy szociáldemokrata államtitkár tisztségét vehette át.

Az ellenzéki pártok szabályos felfelé buktatást emlegettek,

ami úgymond már a koalíciós partnerek közti háború kirobbanásával fenyeget. A szintén ellenzéki Szabaddemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője még ezen is túlment abban a sajtóinterjúban, amelyben a helyzet teljes elfajulására utalva rámutatott arra: Németországban új választásra kell felkészülni. Utalt arra is, hogy - a múlt őszi koalíciós tárgyalásokon képviselt állásponttal ellentétben - a szabaddemokraták már készen állnak kormányfeladat vállalására is.

Nyitókép: Lukas Barth

Kapcsolódó hang

Koalíción belüli háború alakulhat Németországban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018