eur:
393.61
usd:
369.34
bux:
65730.6
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szabadka külvárosának egy erdős részén húzzák meg magukat azok a menekültek, akik itt próbálnak átjutni a schengeni határokon. A csak férfiakból álló rögtönzött tábor tagjai közül többen kíséreltek meg átjutni a zöldhatáron Magyarországra, de visszatoloncolták őket. Ezt támasztják alá a közelmúltban a déli határszélen elfogott illegális határátlépők számának növekedését mutató rendőrségi statisztikák is. A képeken főként pakisztáni, illetve afgán és indiai férfiak láthatók, akik közül többen hónapok óta élnek Szabadka környékén.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Merkel: a gyökerénél kell kezelni a problémát

Németország támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának, hogy megbirkózzon a migráció okozta feladatokkal.

Németország támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának a migrációs helyzet kezeléséhez - mondta Angela Merkel Berlinben a balkáni migrációs útvonalon fekvő ország miniszterelnökével folytatott megbeszélése után.

Az illegális migrációval szemben Bosznia-Hercegovinában is fel kell lépni - mondta Angela Merkel Denis Zvizdic kormányfővel tartott tájékoztatóján, hangsúlyozva: a szarajevói vezetésnek nyújtott támogatásnak

"nem lehet az az eredménye, hogy teljesülnek mindazok kívánságai, akik illegálisan érkeznek" az országba.

A "problémát a gyökerénél kell kezelni", a megoldás csak az Európai Unióval és azokkal az országokkal együtt lehetséges, amelyekből ezek az emberek érkeznek - hangsúlyozta a német kancellár. Angela Merkel szerint azt kell megvizsgálni, hogy milyen okok miatt érkeznek emberek illegális úton Bosznia-Hercegovinába, és tenni kell ezeknek az okoknak a megszüntetéséért.

Jelenleg Görögország mellett főleg Szerbiából érkeznek, ezért "meg kell néznünk, hogy mik lehetnek az okok, és ha a vízummentességgel összefüggő visszaélésekről van szó, akkor ezt is ki kell vizsgálni"

- mondta a kancellár Denis Zvizdic azon megjegyzésével kapcsolatban, hogy az érkezők jelentős része Szerbia felől lépi át a határt, ahová turistavízummal utaznak be. Angela Merkel azt mondta, az Európai Unió igyekszik mindent megtenni Bosznia-Hercegovina támogatásáért, és Németország is segítséget nyújt azért, hogy "emberséges bánásmódban" legyen része az érkezőknek. Azt viszont "természetesen nem szeretnénk, hogy a migránsok szabadon megválaszthassák, hová mennek" - tette hozzá a kancellár, aki szerint az illegális migráció helyett egy "legális eljárást kell találni".

Denis Zvizdic arról beszélt, hogy országának szakmai, technikai és pénzügyi támogatásra van szüksége a Frontex európai uniós határ-, és partvédelmi szervezettől és más közösségi intézményektől. Mint mondta, az idén eddig mintegy 10 ezren érkeztek, és nagyjából hatezren ugyan már el is hagyták az országot, de

vannak olyan információk, amelyek szerint Törökországból több tízezren indultak el Görögország és a balkáni útvonal felé.

Kiemelte, hogy Bosznia-Hercegovina a migrációs helyzet emberséges kezelésére törekszik és "az európai megoldás része akar maradni".

Angela Merkel arról is beszélt, hogy a határok sérthetetlenek a Nyugat-Balkánon, és továbbra is biztosítani kell az uniós csatlakozás lehetőségét a térség országainak. Denis Zvizdic hangsúlyozta, hogy Szarajevó elkötelezett az uniós tagjelölti státusz megszerzéséhez reformok mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×