eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Nehéz tárgyalások várnak Angela Merkelre

A berlini kormány két kereszténypártjának július elején létrejött kompromisszuma szerint a belügyminiszter kilátásba helyezte a határellenőrzés visszaállítását, ha nem születik megállapodás Olasz-, Spanyol- és Görögországgal az ott már menedéket kért migránsok Németországból történő visszavételéről.

Elsőként a spanyol kormány egyezett bele a menedékkérők visszaküldésébe, de a téma napirendre kerül a kancellár és a spanyol miniszterelnök hétvégére tervezett tanácskozásán, amelyre Andalúziában, a spanyol kormányfő nyári rezidenciáján kerül sor.

A madridi kormánnyal aláírt megállapodás értelmében szombattól Spanyolországba visszaszállíthatók lesznek azok a német határon feltartóztatott migránsok, akiket a spanyol hatóságok már regisztráltak. A madridi kormány a megegyezést nem kötötte semmilyen előfeltételhez, amiből tudósítók arra következtetnek, hogy a Rómával és Athénnal kezdett tárgyalásokon az ellenszolgáltatás kérdése is felmerült.

Mivel egyelőre csak az osztrák-német határon van szúrópróbaszerű forgalomellenőrzés,

nem kizárható, hogy Spanyolország felől Franciaországon át nem egy menekült majd akadálytalanul léphet be Németországba.

Ha jelentkeznek a hatóságoknál, úgynevezett tranzitközpontokban 48 órán belül kiderítik, hogy regisztráltatták-e magukat az Európai Unió valamelyik más tagállamában. Ha igen, akkor visszaküldenék őket az adott országba. Ehhez azonban olyan, kétoldalú megállapodásra van szükség, mint amilyent most a spanyol kormánnyal írtak alá.

Noha hivatalos megegyezést még nem kötöttek Ausztriával, Bécs és Berlin között egyetértés van abban, hogy a osztrák területen regisztráltakat visszafordíthatják a közös határról. A berlini koalíció két kereszténypártja között július elején született kompromisszum értelmében Angela Merkel kancellár ígéretet tett, hogy valamennyi uniós tagállammal tárgyalásokat kezd hasonló, kétoldalú megállapodás előkészítéséről. Jól értesült források szerint a Görögországgal kezdett megbeszélések jó úton haladnak, míg Rómával még komoly nézetkülönbségek mutatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×