eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár a 2018-as szövetségi költségvetésről tartott vitán a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A németeknek elege van a menekültvitából

Ha ma lenne választás Németországban, a berlini koalíció tagjai távolról sem szereznék meg a kormányzáshoz szükséges mandátumtöbbséget. Az állami tévé-csatorna legfrissebb közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a két kereszténypárt támogatottsága – első alkalommal – immár 30 százalék alá süllyedt, míg a velük kormányzó szociáldemokraták népszerűsége már jó ideje éppen, hogy csak eléri a 18 százalékot.

Andrea Nahles, a Szociáldemokrata Párt elnöke bajorországi körúton van, ahol igyekszik a szavazókat meggyőzni, hogy az októberi tartományi választáson ne a Bajorországot már évtizedek óta kormányzó Keresztényszociális Unióra adják le voksukat, hanem a szociáldemokrata jelöltekre. Az állami tévécsatorna, az ARD most közzétett felmérése azonban arra utal, hogy eddig Andrea Nahles erőfeszítése nem sok eredménnyel járt, de a tanulmányból az is egyértelműen kitűnik, hogy a berlini kormány belügyminisztere, Horst Seehofer vezetése alatt álló Keresztényszociális Unió esélyei is egyre gyengülnek, mert a lakosság elsöprő többsége egyszerűen elégedetlen a kormány politikájával.

Ha most országos választásra kerülne sor, bizony Angela Merkel kancellár koalíciója a szavazatok legfeljebb 47 százalékát tudná biztosítani, ami nem lenne elegendő a kormányalakításhoz. Az ARD felmérése ugyanis kimutatta, hogy a polgárok 74 százaléka nincs megelégedve a kancellár által képviselt politikával. Mindez jórészt abból fakad, hogy

a lakosságnak elege van a hónapok óta húzódó menekültvitákból,

és szívesebben venné, ha a kormány az egészségügyre, ezen belül a kórházakban és öregotthonokban uralkodó vészes ápolóhiánnyal, a nyugdíjreformmal, valamint az égető szociális ügyekkel foglalkozna, különös tekintettel arra, hogy a kiváló gazdasági helyzetből fakadóan az államkassza emelkedő bevételekben bővelkedik.

Igencsak fontos témának tartják a választók a belső biztonság ügyét is, és ezen a téren a válaszadók fele nem tartja kielégítőnek azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a bűnüldözés terén foganatosított. Az állami tévécsatorna felérése utal azonban arra is, hogy a tömegpártok népszerűségének csökkenése egyenes arányban áll a populista jelszavakkal fellépő, Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt, az AfD támogatottságának emelkedésével, ami jelenleg már 17 százalék és így az AfD a legerősebb ellenzéki párt a berlini törvényhozásban

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×