INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

cdu

csu

angela merkel

horst seehofer

németország

München, 2017. február 6.Angela Merkel német kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU (b) és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke sajtótájékoztatót tart a két párt elnökségi ülése után Münchenben 2017. február 6-án, ahol bejelentették, hogy ismét Angela Merkel lesz a két párt közös kancellárjelöltje, és együtt küzdenek majd a szeptemberi szövetségi parlamenti választás kampányában. (MTI/EPA/Lukas Barth)

Két hetet kap Merkel a koalíciós partnertől?

Infostart / MTI

Két hét haladékot ad Angela Merkel német kancellárnak a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a menedékkérők visszafordítása körüli vita európai szintű megoldására - jelentette vasárnap a Bild című német lap CSU-s forrásokra hivatkozva. A párt főtitkára cáfolta az értesülést.

A Bild honlapján közölt jelentés szerint a párt arra az álláspontra helyezkedett, hogy

hétfőn el kell rendelni a CSU elnöke, Horst Seehofer által tervezett határigazgatási szigorítást, de a végrehajtást rögtön fel is kell függeszteni két hétre.

Amennyiben pedig a június 28-29-i EU-csúcs végéig nem sikerül európai szintű megállapodásokkal rendezni az ügyet, a szövetségi rendőrségnek el kell kezdenie a belügyminiszteri utasítás végrehajtását, vagyis meg kell tagadnia a belépést az Európában már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU korábbi álláspontja szerint ezt a megoldást az európai partnerektől függetlenül kellene alkalmazni és haladéktalanul be kellene vezetni. Angela Merkel és a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének többsége szerint viszont tartózkodni kell az egyoldalú intézkedésektől, és a határigazgatási szigorítást csak egy európai uniós megoldás részeként, vagy legalább az érintett országokkal egyeztetve szabad bevezetni. Angela Merkel a napokban két hét türelmi időt kért ennek az európai szintű megoldásnak a kidolgozására.

A CSU vezetőinek köréből a Bildnek azt mondták, azért változtatták meg álláspontjukat, hogy ne vádolhassák őket azzal, hogy nem adtak két hetet a kancellárnak az európai tárgyalásokra.

A szövetségi belügyminisztériumban arról is tájékoztatták a lapot, hogy a menedékkérők visszafordításához technikai előkészületek is szükségesek.

Markus Blume, a CSU főtitkára német hírportálokon idézett nyilatkozatában cáfolta a Bild értesülését. Mint mondta,

a lap beszámolója "tiszta dezinformáció".

A Bild ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy írása olyan információkon alapul, amelyeket több, egymástól független forrástól szereztek.

A Handelsblatt című üzleti lap szintén arról számolt be vasárnap az online kiadásában, hogy a CSU két hét haladékot ad Angela Merkelnek.

A CSU elnöksége a tervek szerint hétfői müncheni ülésén kinyilvánítja, hogy támogatja Horst Seehofert mindannak végrehajtásában, amit belügyminiszteri hatáskörében megtehet. A miniszter a pártjától kapott felhatalmazással akár már hétfőn úgy dönthet, hogy a kancellár egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget az új határigazgatási gyakorlat alkalmazására.

A Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap szerint a CDU vezetésében úgy értékelik, hogy ez "casus belli", a bajor tartományi párt elleni háború megindítására okot adó lépés lenne, amely a CDU és a CSU testvérpárti kapcsolatának és a CDU, CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) csupán 95 napja alakult kormányának felbomlásához vezethet.

Nyitókép: Lukas Barth
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018