INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

venezuela

kolumbia

menekültek

Súlyos migránsválsággal küzd Kolumbia

Infostart / MTI

Több mint egymillióan érkeztek Venezuelából Kolumbiába az elmúlt 16 hónapban, többségük a gazdasági és politikai válság elől menekült a bogotái kormány által helyi idő szerint szerdán közölt adatok szerint.

Az azonosítási eljárások eredménye szerint 442 462 venezuelainak van tartózkodási engedélye, 376 572-nek pedig nincsen.

A két kategóriába tartozó venezuelaiak összesített száma 819 034, rajtuk kívül még 250 ezer kolumbiai tért vissza a latin-amerikai országba.

Így összesen több mint egymillió ember érkezett Kolumbiába az elmúlt 16 hónap alatt - tudatta közleményében a bevándorlók regisztrálásáért felelős országos katasztrófa-elhárítási hivatal.

A bevándorlók között 118 709 gyermek és serdülő van, valamint 34 ezer "őslakos, cigány, karibi eredetű raizal és afrikai eredetű személy" van.

A Kolumbiában törvényesen tartózkodó venezuelaiak közül 181 472-nek van a tartózkodási mellett munkavállalói engedélye is, ők a fővárosban, valamint az északnyugat-kolumbiai Antioquia és az észak-kolumbiai Atlántico megyében élnek - tette hozzá a kormány.

Kolumbia történelmének legsúlyosabb migránsválságával találta szemben magát a világ legnagyobb kőolajlelőhelyeivel rendelkező Venezuela gazdasági helyzetének romlása következtében.

A két országnak 2219 kilométeres közös határa van, amelynél gyakori a kábítószer-, áru- és üzemanyag-csempészet.

A bevándorlók összeszámlálása mellett Juan Manuel Santos kormánya tervet indított a venezuelaiak alapvető szükségleteinek kielégítésére, a programban részt vesz az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is.

A kolumbiai államfő Nicolás Maduro venezuelai elnököt okolta a kivándorlás miatt, akinek nem ismeri el az újraválasztását.

Juan Manuel Santos kérte venezuelai kollégáját, nyissanak humanitárius folyosót a két ország között, amelyen segítséget juttathatnak el "az ínség és az éhség sújtotta" szomszédos ország lakosainak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018