eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tüntetéssel folytatódik a válság Venezuelában

Tüntetéssel folytatódik a válság Venezuelában

Venezuelában folytatódik a közdelem az ellenzék uralta parlament és a Nicolás Maduro elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés között. A dél-amerikai krízis ezúttal az elnök mellett kiálló demonstrációval folytatódott az ország fővárosában.

Bár a Nicolás Maduro venezuelai elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés elrendelte az államfő korábbi szövetségeséből, mára ellenfelévé vált főügyész, Luisa Ortega Díaz leváltását, a 2015-ös választások óta ellenzék által uralt – és ezért a Nicolás Maduro híveiből álló legfelsőbb bíróság által több jogkörétől megfosztott – parlament úgy határozott, hogy nem ismeri el a testület döntését.

Az államfő úgynevezett igazságtételi bizottságot hozna létre a leváltott főügyész általa vélt feladatainak ellátására, tehát az elmúlt hónapok politikai zavargásaiért felelős ellenzéki vezetők felelősségre vonására, míg Delsa Solorzano ellenzéki képviselő úgy látja, hogy a testület egyetlen célja "azoknak az üldözése, akik másként gondolkodnak". Korábban egyébként több ellenzéki vezetőt is őrizetbe vettek a hatóságok, akik mára házi őrizetbe kerültek.

Venezuela fővárosban, Caracasban ezúttal a kormány, tehát Nicolás Maduro mintegy kétezer híve tüntetett az alkotmányozó nemzetgyűlés mellett.

A venezuelai hatóságok közben arról számoltak be, hogy a hadsereg erői folytatják a kutatást az után a tíz lázadó után, aki részt vett a Valencia városa melletti egyik katonai bázis ellen vasárnapra virradóra végrehajtott fegyveres támadásban.

A körözött személyek között van a lázadó akció vezetője, a Nemzeti Gárdából 2014-ben eltávolított Juan Caguaripano százados is, aki videóüzenetében legitim lázadásnak nevezte tevékenységét „Maduro gyilkos önkényével” szemben. A fegyveres akció nyomán azonban a venezuelai ellenzék egyik ismert vezetője Freddy Guevara is aggodalmát fejezte ki.

Egy másik szervezet, a The Binary Guardians hackertámadást indított mintegy 40 venezuelai állami intézmény ellen. "Az volt a szándékunk, hogy reményt adjunk az embereknek, hogy bármilyen erősnek is tűnik az ellenség, az egységben van az erő" - üzente a hackercsoport a Reuters hírügynökségnek e-mailben adott interjújában.

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuelában a nyersanyag világpiaci árának két évvel ezelőtti zuhanását követően alakult ki politikai, társadalmi és gazdasági válság, emiatt április óta tartanak a zavargások az országban, az összecsapásokban már több mint 120-an vesztették életüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×