eur:
394.22
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Több mint hároméves csúcson az olajár

Három és fél éves csúcsra emelkedett az északi-tengeri Brent nyersolaj ára kedden az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Röviddel 18 óra után a hordónkénti ára napon belüli csúcson, 80,38 dolláron, 2014 novembere óta a legmagasabb szinten állt.

A Brent ára május 17-én került először 80 dollár fölé 2014 novembere óta.

Felfelé hajtja az olajárakat Venezuela kitermelésének csökkenése és az a felerősödött várakozás, hogy a latin-amerikai ország olajipari szektorával szemben szankciókat léptethet életbe Washington.

Árnövelő tényező az Egyesült Államoknak az a fenyegetőzése is, hogy minden eddiginél szigorúbb szankciókat léptet életbe Iránnal szemben.

Irán jelenleg napi mintegy 2,4 millió hordó kőolajat exportál. Elemzők szerint, ha Washington valóban szigorít, akkor napi 400 ezer-1 millió hordó iráni kőolaj exportja eshet ki.

Szakértők rámutattak ugyanakkor: a 80 dollár fölötti olajár felerősíti annak a kockázatát, hogy jövőre csökken a globális olajkereslet. Megfigyelők szerint a kőolaj 20 százalékos drágulása - ahogy ez már be is következett az év eleje óta - azzal járhat, hogy az iparilag fejlett országok kereslete napi 1 millió hordóval csökkenhet. A kereslet visszaesése pedig azt eredményezi, hogy csökkeni kezd az olajár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×