INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

donald trump

kim dzsong un

csúcstalálkozó

elmarad

Washington, 2017. szeptember 29.Donald Trump amerikai elnök ismerteti az adóreformról szóló javaslatait a Gyáriparosok Nemzeti Szövetségének testülete előtt a washingtoni Mandarin Oriental Hotelben 2017. szeptember 29-én. Trump szerint az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését hajtják majd végre, az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg. Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Donald Trump lemondta a nagy találkozót - íme az üzenet

Infostart / MTI

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója.

Levélben mondta le június 12-i szingapúri csúcstalálkozóját az észak-koreai diktátorral Donald Trump - számolt be róla a levél alapján a CNN. Az amerikai elnök azt írta, hogy bár nagyon várta a találkozót, "dühöt és nyílt ellenségeskedést" tapasztalt Kim Dzsong Un részéről, emiatt nem érzi alkalmasnak az időpontot a találkozó létrejöttére.

A hosszú ideje tervezett találkozó egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna. Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

A levélben Trump így fogalmazott: "úgy éreztem, csodálatos párbeszéd kezdődött meg közöttünk, és végül is egyedül a párbeszéd az, ami számít". Kifejezve készségét egy későbbi találkozóra, Trump megköszönte az amerikai foglyok szabadon bocsátását, amelyet "csodaszép gesztusnak" nevezett.

"Ha megváltoztatja véleményét e nagyon fontos találkozóra vonatkozóan, kérem, ne habozzék hívni vagy írni. A világ, és különösen Észak-Korea nagyszerű lehetőséget veszített el a tartós békére, a felvirágzásra és a jólétre. Ez az elszalasztott lehetőség igazán szomorú pillanat a történelemben" - zárta levelét az amerikai elnök.

A két ország kapcsolatai nem voltak felhőtlenek az elmúlt időszakban.

  • Feszültté vált a viszony az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt, annak ellenére is, hogy végül felfüggesztették a gyakorlatozást.
  • Donald Trump amerikai elnök kedden beszélt arról, hogy elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót, ha "bizonyos feltételek nem teljesülnek".
  • Az amerikai kormánynak nem célja "rossz megállapodás" tető alá hozása Phenjannal - jelentette ki szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Észak-Koreáról szólva. Az Egyesült Államok felkészült arra is, hogy a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcsértekezleten feláll a tárgyalóasztaltól, amennyiben az észak-koreai atomfegyver-programról szóló tárgyalások "nem a helyes irányban" haladnak - szögezte le. "Ha nem a jó megállapodás kerül asztalra, akkor tisztelettel ugyan, de felállunk". Hozzátette: a csúcstalálkozó megtartása Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől függ.
  • Phenjan csütörtökön élesen bírálta Mike Pence amerikai alelnököt, aki a hét elején egy interjúban azzal fenyegette meg Észak-Koreát, ha nem mond le az atomfegyverről, akkor Líbia sorsára juthat.
  • Ezzel együtt azonban külföldi újságírók jelenlétében leszerelték nukleáris kísérleti telepüket Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtották.
  • Röviddel ezután jelentette be Donald Trump a találkozó lemondását.
Nyitókép: Shawn Thew
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018